NYT: egy Irán elleni izraeli támadás regionális háborúhoz és amerikai veszteségekhez vezetne

 Egy Irán elleni izraeli csapás kiterjedtebb regionális háborúhoz vezetne, amelybe az Egyesült Államok is belesodródhat, több száz embert veszítene halottakban – közölte kedden a The New York Times egy, az elmúlt hetekben megrendezett titkos amerikai katonai szimulációra hivatkozva.

A lapnak névtelenül nyilatkozó hivatalos személyek szerint a katonai helyzetgyakorlatnak nem volt célja egy lehetséges amerikai fellépés elpróbálása, és annak eredménye nem az egyetlen lehetséges végkifejlet egy valódi konfliktus esetén.
Vezető amerikai stratégák ugyanakkor arra a megállapításra jutottak, hogy az Iránnal való konfrontáció eszkalálódása esetén lehetetlenné válhat annak megakadályozása, hogy abba Amerika is belekeveredjen. Az elpróbált szituációban Teherán egy amerikai hadihajó elleni rakétatámadással reagált az izraeli csapásra, amelyet Washington az iráni nukleáris létesítmények elleni támadásokkal torolt meg.
Szakértők szerint a szimuláció során feltételezett izraeli támadás mindössze egy évvel vetné vissza az iráni nukleáris programot, s az azt követő amerikai csapások is csak további kettővel. A gyakorlat megerősítette amerikai katonai vezetőknek azt a feltételezését, hogy mind az izraeli támadás, mind az iráni válasz kiszámíthatatlan és kontrollálhatatlan.
Amerikai hivatalos személyek lehetségesnek tartják, hogy Izrael az elkövetkező egy év leforgása alatt megtámadja Iránt, méghozzá úgy, hogy az Egyesült Államokat csak kevéssel a csapás előtt, vagy egyáltalán nem figyelmezteti. A helyzetgyakorlat során azt játszották el, hogy Irán együttműködést feltételez az izraeliek és az amerikaiak között, ezért intéz rakétacsapást egy amerikai hadihajó ellen.
Noha az iráni vezetés gondolkodásmódját kiszámíthatatlannak tartják, több amerikai és izraeli szakértő nem feltételezi, hogy Teherán – miként az a szimuláció során eljátszották – nyílt támadást indítana a Perzsa-öbölben található amerikai célpontok ellen, mert semmit sem szeretne jobban elkerülni, mint egy totális háborút a saját területén.
Az általa támogatott terrorszervezeteket ugyanakkor rávenné, hogy hajtsanak végre merényleteket a világ fővárosaiban, és nagy hatóerejű robbanóanyagokkal látná el az afganisztáni felkelőket az amerikai és a NATO-erők elleni támadáshoz. Azt, hogy köze van a terrortámadásokhoz, letagadná.
A két hétig eltartó szimulációs gyakorlatot márciusban Tampában, a Közel-Keletre, a Délnyugat-Ázsiába és a Perzsa-öböl térségébe vezényelt amerikai erőket felügyelő Központi Parancsnokság (CENTCOM) főhadiszállásán tartották meg, a fedőneve Internal Look volt. A The New York Times szerint hasonló gyakorlatokat rendszerint évente kétszer szoktak tartani, s céljuk nem egy alkalommal a katonai fellépés elpróbálása volt a Közel-Keleten. A szimuláció feladata ezúttal a Pentagon, a tampai központ és a Perzsa-öbölben állomásozó erők közötti kommunikáció gyakorlása volt.
A lap szerint a szimuláció eredménye alátámasztja a Fehér Ház, a Pentagon és az amerikai hírszerzés érveit az izraeli támadással szemben. Hivatalos körökből származó értesülések szerint James N. Mattis tábornok, a CENTCOM parancsnoka a gyakorlat befejeztével úgy fogalmazott, hogy egy izraeli első csapásnak „borzalmas következményei” lennének az egész régióra és az Egyesült Államokra nézve.