VI. Nemzetközi Monodráma Fesztivál a budapesti Pinceszínházban

 Az idei évtől a Ferencvárosban rendezik meg a VI. Nemzetközi Monodráma Fesztivált, az eseménynek a budapesti Pinceszínház ad otthont március 22. és 27. között.

A fesztiválon délelőtt gyerekelőadásokat, délután pedig olyan előadásokat kínálnak, amelyek már országos figyelmet keltettek, este hét órától külföldi, illetve határon túli produkciókat játszanak. Késő este pedig koncerttel zárják a napot – olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.
A szervezők minden korosztályt megszólítanak, sok műfajban és témában. A fesztivál új helyszínén, a Pinceszínházban az elmúlt években három saját produkcióban készült monodrámát mutattak be, és vendégelőadást is fogadtak a műfajban. A fesztivál nemzetköziségére továbbra is kiemelt hangsúlyt fektetnek: az idei évben lengyel, német, japán, román és izraeli előadókat hívtak meg, nem feledve a Magyarországon létrejött előadásokat.
Mint a szervezők közleményében olvasható, a monodráma önmagában is unikum, a néző számára is varázslat, ahogyan egyetlen játékos kisugárzása megtölt egy egész színháztermet. A fesztivál e különleges színházi forma presztízsét kívánja emelni a közönség körében, illetve a szakmát ösztönözni minél több monodráma-előadás létrehozására.
A fesztivál programjában többek között a Telefondoktor, A bogyósgyümölcskertész fia, A számkivetett, A pestis, a Jónás könyve és a Szabad-ötletek jegyzéke két ülésben című előadás is szerepel. A külföldi produkciók között megtalálható a Jeppe és a Homokóra című darab, valamint a Chic and Choc című pantomim előadás is, továbbá a marosvásárhelyi Yorick Stúdió A tér és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Börtönnapló című produkciója.
A fesztiválon „monokoncerten” lép fel Vázsonyi János, Bornai Tibor, Juhász Gábor, David Yengibarian, Antal Gábor és Szabó Sándor. A gyermekeknek szóló programban pedig A székely menyecske meg az ördög, A kis piros labda, a Zsiga föstő fest, a Tündérmesék és A cseresznyéskert árnyai című darab is látható.