„A Francia Köztársaságot támadták meg”

Sarkozy: Ezzel a gyalázatos tragédiával a Francia Köztársaságot támadták meg

Toulouse-i lövöldözés egy zsidó iskola előtt, a támadást követően felfüggesztették a francia elnökválasztási kampányt.

Nicolas Sarkozy államfő és a 33 nap múlva esedékes francia elnökválasztás többi jelöltje, a szocialista Francois Hollande és a szélsőjobboldali Marine Le Pen is elítélte hétfőn a Toulouse-ban elkövetett lövöldözést. A támadást követően valamennyi jelölt azonnal felfüggesztette a választási kampányát.

Négyen vesztették életüket egy zsidó iskola előtt a dél-franciaországi városban, amikor egy motoros többször rálőtt az épület előtt várakozó gyerekek és szülők egy csoportjára. A támadásban egy 30 éves héber nyelvtanár, és két, 3 és 5 éves gyermeke a helyszínen meghalt. Egy 10 éves kislány, az iskolaigazgató gyermeke néhány órával később a kórházban belehalt sérüléseibe. A lövöldözésnek több súlyos sérültje is van: egy iskolást és az intézmény gondnokát életveszélyes sérülésekkel ápolják. 

„Ezzel a gyalázatos tragédiával a francia köztársaságot támadták meg” –  mondta az államfő, a jobboldal jelöltje mielőtt a franciaországi zsidó intézmények szövetségének elnökével a helyszínre indult. 

A köztársasági elnök Toulouse-ban „nemzeti tragédiának” nevezte a történteket, s jelezte: „hasonlóságok” állapíthatók meg két korábbi támadással. Egy héttel ezelőtt szintén Toulouse-ban megöltek egy szolgálaton kívüli tiszthelyettest, néhány nappal később pedig a szomszédos Montauban-ban három fiatal katonát, akik közül a köztársasági elnök közlése szerint ketten muzulmán vallású, arab származásúak voltak, a harmadik pedig a Franciaországhoz tartozó Antillák-szigetéről származó fekete bőrű volt. 
„Korai még megmondani, hogy van-e kapcsolat a merényletek között. Egyedül a rendőrség és az igazságszolgáltatás mondhatja ki, és mi majd megállapítjuk a következtetéseket, amelyeket abból le lehet vonni” – fogalmazott Sarkozy. 
Az ügyészség már jelezte: a tettes ugyanolyan fegyvert használt mindhárom utcai lövöldözésnél, és mindegyik esetben motorral menekült el a helyszínről. Mindhárom ügyben a nyomozást a párizsi ügyészség terrorelhárító részlege kezdte meg „terrorcselekménnyel összefüggésbe hozható emberölési kísérlet és emberölés ügyében”.

gy__szol__k_franciaorsz__g.jpg

Az államfő azt is elmondta, hogy „ez a gyilkosság nemcsak a zsidó közösséget érinti, hanem az egész nemzetet”. Azt kérte, hogy kedden minden iskolában egyperces csenddel emlékezzenek meg a lövöldözés áldozatairól, mert azok „mindannyiunk gyermekei”.

Szocialista riválisa, Francois Hollande közleményben jelentette be: ő is Toulouse-ba utazik, hogy „kifejezze részvétét és szolidaritását az áldozatok családjainak, valamint Franciaország zsidó közösségének”. A baloldali jelölt szerint „ez a cselekmény, amelynek antiszemita jellege annyira egyértelmű, mint amennyire alávaló, a legdrágább pontján, a gyermekeiken át sújtja a családokat, s az egész nemzetet gyászba borítja. Tudom, hogy az ország egységes az együttérzésben”. 

Benoit Hamon, a legnagyobb ellenzéki párt szóvivője bejelentette: a szocialisták a mai napon felfüggesztik a választási kampányt a „gyáva módon meggyilkolt gyermekek és tanáruk emléke előtti tisztelgés miatt”. 

Marine Le Pen szélsőjobboldali jelölt is elítélte a történeteket, s azt kérte a hatóságoktól, hogy „mindent tegyenek meg egy újabb tragédia megakadályozása érdekében”.

Claude Guéant belügyminiszter – aki a helyszínen személyesen felügyeli a nyomozást – elrendelte „valamennyi franciaországi felekezeti iskolánál, különösen a zsidó iskoláknál a rendőri ellenőrzés megerősítését”. 

Franciaországban él Nyugat-Európa legjelentősebb zsidó közössége, számukat 500 és 700 ezer közé teszik. Az országban mintegy háromszáz zsidó felekezeti iskola működik.