Lemond az anglikán egyházat vezető érsek

Az elkötelezett humanistaként méltatott Rowan Williams irányítása alatt az anglikán egyház majdnem kettészakadt a homoszexuálisok és a nők felszentelésének kérdése miatt. Tisztségét megfigyelők szerint csak azért vállalta, mert senki nem volt, aki megcsinálja helyette.

Rowan Williams érsek. A ...

Rowan Williams érsek. A kihívások és a változások kora
Reuters – Russell Boyce

Távozik tisztségéből az idei év végén Rowan Williams, Canterbury érseke, a világszerte 77 millió hívőt számláló anglikán unió legfőbb vallási méltósága.

A 61 esztendős Williams, aki éppen tíz éve áll az anglikán egyház élén, pénteken jelentette be, hogy decemberben lemond, és erről már értesítette II. Erzsébet királynőt.

A brit uralkodó az anglikán egyház főkormányzója, és így az ő felelősségi körébe tartozik Williams utódjának kiválasztása a brit miniszterelnök javaslata alapján. A kormányfőnek egy külön egyházi jelölőbizottság tesz javaslatot arra, hogy kinek a nevét terjessze jóváhagyásra az uralkodó elé. Méltatásában David Cameron brit kormányfő kijelentette, hogy Williams „a kihívások és a változások korában” vette át az egyház vezetését, és világszerte kiváló munkát végzett. Egy mélyen emberi világnézetet képviselt, amelyben vallásra és felekezetre való tekintet nélkül hihettek az emberek” – hangoztatta a brit kormányfő.