A többség megtámadná Iránt

Az izraeli biztonsági kabinet tagjainak többsége amellett van, hogy az ország hadereje „amerikai jóváhagyás nélkül” is mérjen csapásokat Iránra – jelentette csütörtökön a Maariv című izraeli napilap.

A biztonsági kabinet 14 tagja közül nyolc van amellett, hogy Izrael mérjen megelőző csapást az izraeli atomlétesítményekre, akár amerikai hozzájárulás nélkül is – írta Ben Kaszpit publicista „politikai forrásokra” hivatkozva. „Hozzá kell tenni, hogy a biztonsági kabinetnek még lesz egy döntő tanácskozása ebben a kérdésben, és hogy ez a véleményfelmérés a miniszterelnök és miniszterei közötti titkos megbeszéléseken alapul.” Benjámin Netanjahu miniszterelnök azóta, hogy március 7-én visszatért washingtoni látogatásáról, nem tanácskozott sem biztonsági kabinetjével, sem az úgynevezett Nyolcak Fórumával, amely a hozzá legközelebb álló miniszterekből áll, és ez a körülmény aggasztja az Irán elleni megelőző csapást ellenzőket – írta Kaszpit.

Hivatalos észak-amerikai körútra indult csütörtökön Beni Ganc izraeli vezérkari főnök, akit tavaly februárban neveztek ki erre a posztra, és ebben a minőségében ez az első amerikai útja. Januárban már találkozott amerikai hivatali kollégájával, Martin Dempsey-vel, amikor ő Izraelben járt. Dempsey akkor ígéretet tett arra, hogy Washington folyamatos kapcsolatot tart fenn Izraellel a kérdésben, és megerősítette, hogy a két ország szoros szövetséges.

Netanjahu Simon Peresz államfővel együtt azért látogatott el Washingtonba e hónap elején, hogy Barack Obama elnökkel elsősorban az iráni atomdossziéról tanácskozzon. Netanjahu az utóbbi hónapokban egyre gyakrabban tesz kijelentéseket arról, hogy mielőtt az iráni atomfegyverprogram visszafordíthatatlan fázisba jutna, Izrael megelőző csapást mérne iráni atomlétesítményekre. Obama viszont mindig azt hangoztatja, hogy a diplomáciai megoldást, valamint a szankciók eszközét részesíti előnyben, noha nem zárja ki a katonai erő alkalmazását.