Obama egykori lelkésze antiszemita rendezvényt támogat

Obama egykori lelkésze antiszemita rendezvényt támogat

Jeremiah Wright tiszteletes, aki 20 éven keresztül volt Barack Obama lelkésze úgy döntött, hogy támogatásáról biztosítja a március 30-ra tervezett Izrael-ellenes „Menetel Jeruzsálembe” konferenciát.

Az esemény a katari Izrael-ellenes, antiszemita Doha konferencia folytatása lesz az „elfoglalt Jeruzsálem védelméért”, amely során Izraelt akarják démonizálni és tagadják a judaizmus több mint három ezer éves kapcsolatát Jeruzsálemmel. A szervezők szerint mindkét esemény célja az, hogy „visszafordítsák” az „elfoglalt Jeruzsálem judaizációját” és ennek érdekében a résztvevőket felszólítják majd az izraeli határokon való „átszivárgásra”.

A kampányban Izrael szomszédos országainak lakosai Egyiptomból, Szíriából, Libanonból és Jordániából vesznek részt. A felhívásban egy „békés, erőszakmentes demonstrációra” szólítanak fel, hogy kifejezzék „aggodalmukat” azzal kapcsolatban, amit az izraeli kormány „művel” Jeruzsálemben. A határokon való átszökés erőszakos, illegális cselekménynek minősül a nemzetközi jogban. Egyiptomban rendszeresen lelövik azokat az illegális határátlépőket, akik Szudánból érkeznek. Izrael a tavalyi év során is kénytelen volt megvédeni határait egy hasonló kísérlettől és miután szíriai tüntetők áttörték a határt, Izrael átalakította határátkelőit. A két napos rendezvényen a szervezők mintegy egy millió arab részvételére számítanak.

A Fehér Ház nem kívánta kommentálni Wright döntését, hogy támogatja a programot, és hogy az amerikai külügyminisztérium egyes tanácsadói is részt vesznek a Doha konferencián. A National Conference of Jewish Affairs szervezet szerint: „A tény, hogy az elnök egykori pásztora és spirituális vezetője helyesli a Globális Menetel Jeruzsálembe programot, anélkül hogy a Fehér Ház erre reagálna, alátámasztja, hogy Obama elnök nem képes felismerni a judaizmus többe ezer éves, változhatatlan fontosságú kapcsolatát Jeruzsálemmel, amely a zsidó állam, Izrael fővárosa.”

Wright lelkész korábban rendkívül megosztó nyilatkozatot tett, amikor kijelentette, az Egyesült Államok terrorista politikát folytat más országokkal szemben, ennek volt a következménye az ikertornyok elleni merénylet. Nyíltan antiszemita megjegyzést is tett akkor, amikor azt állította, hogy a zsidók megfosztották őt az Obama feletti befolyástól: „Azok a zsidók nem engedik, hogy beszéljen velem. Mondtam a kislányomnak, hogy csak akkor fog velem újra beszélni öt év múlva, ha már egy béna kacsa, vagy nyolc év múlva, amikor kikerül hivatalából. A zsidó szavazatok irányítják.”

Obama tagadja, hogy bármilyen hasonló offenzív megállapítást hallott volna a lelkésztől az alatt a húsz év alatt, amíg a nyájához tartozott, annak ellenére, hogy ezekről számos filmfelvétel is készült. Sőt, inkább mindig a lelkész védelmére kelt korábbi nyilatkozataiban: „Ha egymás után tennék azt az öt legnagyobb hülyeséget, amit valaha mondtam, vagy amit Önök mondtak életük során, és összesűrítve publikálnánk, nyilván az emberek többségét – érthető módon – felháborítaná.

atv.hu / Arutz Sheva