Kolostorban pihen a volt államfő

 Kolostorban keres nyugalmat az utóbbi hónapok megpróbáltatásai után Christian Wulff volt német államfő, és miközben a korrupció gyanúja miatt távozásra kényszerült politikus pihen, tovább folytatódik a vita a volt szövetségi elnökök juttatásai körül – írták a vasárnapi német lapok.

A Bild am Sonntag beszámolója szerint Wulff kolostori visszavonultságában szellemi és testi egészségével egyaránt intenzíven foglalkozik, széles körű egészségügyi vizsgálatnak is aláveti magát a lelkigyakorlatok mellett. A mélyen vallásos katolikus politikus a programot megszakítva vett részt a számára rendezett berlini katonai parádén. A csütörtöki búcsúünnepségen Wulff láthatóan megviselt állapotban volt, lefogyott, arca beesett – írta a bulvárlap.
A kereszténydemokrata politikus február 17-én mondott le, miután a hannoveri ügyészség mentelmi joga felfüggesztését kérte a törvényhozástól. Néhány nappal később vesegörcs miatt kórházba szállították, majd másnap haza bocsátották.
Időközben Wulff lemondásával összefüggésben vita kezdődött a volt államfőknek nyújtott állami szolgáltatások körül. Az eddigi gyakorlat szerint a szövetségi elnöki fizetésnek megfelelő összegű tiszteletdíj és a személyi védelem mellé jár még iroda személyzettel és szolgálati autó sofőrrel is. Vasárnapi lapértesülések szerint kétséges, hogy a döntés jogával felruházott alsóház – a Bundestag – biztosítja a keretet Wulff számára az iroda fenntartására és a személyi kiadásokra.
Az ellenzéki szociáldemokraták például úgy vélik, a kiváltságok azt a célt szolgálják, hogy a volt államfő továbbra is méltó módon képviselhesse Németországot, Wulff viszont a lemondásához elvezető ügyek miatt egyáltalán nem képviselheti az országot. Az ugyancsak ellenzéki Zöldek szerint a döntéssel meg kell várni a volt államfővel szemben indított ügyészségi vizsgálat eredményét. A kormányoldalon a bajor CSU egyik képviselője úgy vélte, hogy a juttatásokat ugyan biztosítani kell, de ha az 52 éves politikus munkát vállal, akkor fel kell függeszteni a közpénzből származó támogatás folyósítását.
A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung szerint várható, hogy a Bundestagban általánosságban, Wulff személyétől függetlenül is újragondolják a szabályozást, és a változások a költségcsökkentés irányába mutatnak majd. Így például eltörölhetik a volt államfők jogát arra, hogy szabadon válasszanak maguknak irodát, és előírhatják számukra, hogy a Bundestag valamelyik szabadon álló helyiségét foglalják el, és az is lehet, hogy saját szolgálati autó helyett a törvényhozás járműparkját és sofőrszolgálatát vehetik majd csak igénybe.