Nemzetközi Centropa vándorkiállítás a Holokauszt Emlékközpontban

Történetek egy családi albumból  – Magyar zsidók XX. századi emlékei
Nemzetközi Centropa vándorkiállítás a Holokauszt Emlékközpontban

A kiállításról:
A Holokauszt Emlékközpontban 2012. március 21-től látogatható a  Centropa 11 országban bemutatott vándorkiállításának magyar adaptációja. A „Történetek egy családi albumból” című  tárlat nyolc téma köré rendezve, archív képek és személyes interjúk felhasználásával mutat be a múlt század kárpát-medencei zsidóságára jellemző életképeket.  Hétköznapi emberekről: pékekről, gyári munkásokról, tanárokról, ápolónőkről szól, akik akár a szomszédaink is lehetnének. Magával ragadó történeteket láthatunk gyermekkorról, iskolás évekről, szerelemről, házasságról, gyermekvállalásról és arról, kinek-kinek hogyan sikerült túlélnie a holokauszt borzalmait, miként tudta újrakezdeni az életét.  A hatalmas családi fotóalbumot lapozgatva mosolyogtató vagy elszomorító, szívmelengető vagy torokszorító történetek tárulnak a kiállítás látogatója elé. Fotók a kiállításról>>

Megnyitó: 2012. március 20. 16 óra
Látogatható: 2012. március 21-június 17.,  keddtől vasárnapig 10-19 óra között
Cím: Holokauszt Emlékközpont, 1094 Budapest, Páva utca 39.
Jegyinformáció: 1-455-3333

A kiállítás készítőiről:
A Centropa bécsi székhelyű nemzetközi szervezet, amely a zsidóságról – az 1870-es évektől egészen napjainkig terjedő időszakból származó – 22 000 digitalizált fotót és 1300 interjút őriz és tár az érdeklődők elé. A szervezet gyűjteményének felhasználásával új perspektívákat kíván nyújtani a holokauszt oktatásában. Jelenleg 11 vándorkiállítása járja a világot és jut el oktatási intézményekbe, múzeumokba. Mindegyik tárlata variáció egy témára: a Centropa archívumában az adott országra vonatkozó interjúkból és hozzá kapcsolódó fényképekből válogatva 8 téma köré csoportosítja a bemutatásra kerülő kordokumentumokat: iskola, munka, szabadidő, nyaralás, katonaság, vallásos élet, portrék és holokauszt.

Oktatási programokról:

A Centropa kiállítások jellemzője, hogy elsősorban nem megtekintésük fontos, hanem a megjelenő személyes történetekkel és sorsokkal való megismerkedés teszi igazán érdekessé őket. Számos pedagógiai és módszertani anyag készült felhasználásukra, melyeket gyakorló pedagógusok és oktatók fejlesztettek ki. A tárlatot a Centropa a Holokauszt Emlékközponttal és a Haver Alapítvánnyal együttműködésben innovatív és interaktív módszerekkel kívánja  bemutatni a fiatal korosztálynak. A kiállítás a Holokauszt Emlékközpontban megtekinthető felnőtt tárlatvezetőkkel, kortárs diákvezetéssel, illetve kérhető a Haver Alapítvány interaktív foglalkozásaival.

Honlapok:
Centropa honlapja: www.centropa.org

Centropa Magyarország honlapja: www.centropa.hu
Holokauszt Emlékközpont: www.hdke.hu
Haver Alapítvány: www.haver.hu

További sajtóinformáció:
Kenesei Marcell, Centropa Magyarország , E-mail: [email protected]
Török Zsuzsanna, Holokauszt Emlékközpont, E-mail: [email protected]