Bunkerek ellen bevethető bombákat ígért az USA Izraelnek

Bunkerek ellen bevethető bombákat és nagy hatótávolságú légi utántöltő repülőgépeket ígért az Egyesült Államok Izraelnek, ha kötelezi magát, hogy idén már nem mér csapást Iránra

"מכסחות הבונקרים" מדגם GBU-28 (צילום: רויטרס)

 
„מכסחות הבונקרים” מדגם GBU-28
צילום׃ רויטרס

 

הדיל של אובמה: עיכוב בתקיפת אירן תמורת מטוסי תדלוק ופצצות חודרות בונקרים

מקורות דיפלומטיים מדווחים כי במהלך פגישתם בבית הלבן, הציע הנשיא אובמה לרה”מ נתניהו לספק לישראל פצצות חודרות בונקרים ומטוסי תדלוק, זאת בתמורה לדחיית התקיפה הישראלית במתקני הגרעין של אירן, עד לאחר שנת הבחירות בארה”ב. נתניהו: „אין לנו את היכולות של ארה”ב, אבל אנחנו מדינה בעלת יכולת”

A nyugati diplomatákat és hírszerzési források  szerint az amerikai kormány ezen a héten tette a javaslatot, Benjámin Netanjahu kormányfő washingtoni látogatásakor.

Az izraeli miniszterelnök hétfőn egy washingtoni beszédében azt hangoztatta, hogy sem a diplomácia, sem a szankciók nem voltak eddig képesek fékezni a vitákat keltő iráni nukleáris program előrehaladását, és hozzátette: „Egyikünk sem engedheti meg magának, hogy még sokáig várjon”.

Irán a gyanú szerint atomfegyver előállítására törekszik. Az atomlétesítményei elleni csapástól félve a teheráni rezsim bejelentette az urándúsítás áthelyezését távoli, földalatti helyekre. Ezen célpontok eléréséhez és a biztos visszatéréshez Izraelnek a levegőben újratölthető harci gépekre lenne szüksége, de az országnak csak gyengébb bunkertörő bombái vannak.

Hírek szerint Netanjahu a Fehér Házban azt mondta Obamának, hogy Izrael még nem döntött a katonai csapás ügyében. A zsidó állam a létét félti, mert szerintük iráni vezetők ismét Izrael megsemmisítésével fenyegetőznek, és velük szemben ellenséges fegyveres csoportokat támogatnak. A teheráni vezetők viszont tagadják, hogy atomfegyverhez akarnak jutni.