Peking az alapvető érdekek kölcsönös tiszteletben tartására szólít fel

 Az alapvető érdekek kölcsönös tiszteletben tartására szólította fel az Egyesült Államokat a kínai külügyminiszter keddi pekingi sajtóértekezletén.

Jang Csie-cse (Yang Jiechi) az Országos Népi Gyűlés, vagyis a kínai parlament éves ülésszakához kapcsolódó hagyományos nemzetközi tájékoztatóján úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államoknak óvatosan kell kezelnie a Kína alapvető érdekeit érintő területeket, mint például Tajvan vagy Tibet ügyét. Hozzátette: Kínának és az Egyesült Államoknak egyaránt tiszteletben kell tartania egymás alapvető érdekeit és aggodalmait.
Dacára az egyes kérdésekben megmutatkozó különbségeknek és egyet nem értésnek, a kínai-amerikai kapcsolatok összességében előre haladnak – jegyezte meg Jang Csie-cse.
Az európai ügyekre áttérve a külügyminiszter kijelentette: Kína bízik az euróban és Európában, és folytatja befektetéseit a kontinensen.
Peking meggyőződése, hogy Európa rendelkezik a szükséges képességgel és bölcsességgel, ami az átmeneti nehézségekből való kilábaláshoz, a hitelválság jelentette problémák megoldásához szükséges – mondta.
A környező országokkal meglévő területi, elsősorban a dél-kínai-tengeri és kelet-kínai-tengeri szigetek hovatartozása körüli vitákról szólva Jang hangoztatta: Peking arra számít, hogy az érintett országok békésen kezelik ezeket az ügyeket, és nézeteltéréseiket egyeztetésekkel igyekeznek megoldani.