Orosz elnökválasztás

Orosz elnökválasztás – Már tilos a választók győzködése

 Kampánycsend lépett életbe szombaton Oroszországban, ahol vasárnap hat évre választanak elnököt a szavazásra jogosultak

A választási törvény szerint a kampánycsend beállta előtt elhelyezett plakátokat, propagandaanyagokat nem kell eltávolítani, ha azok legalább ötven méteres távolságban vannak a szavazóhelyiségektől. A sajtóban és általában tilos szombaton a választók nyilvános győzködése. Ahogy a törvény fogalmaz: „biztosítani kell a választóknak, hogy nyugodt körülmények között hozzák meg végső döntésüket.”
Az utcákon így maradhattak az óriásplakátok, az interneten pedig bárki újra elolvashatja a jelöltek és az ellenük agitálók érveit, ellenérveit.
Nem közvetlen propaganda, mégis áthallásos és hatalmas siker a számítógépes világhálón a Puttin’ on the Ritz című 1929-es szerzemény feldolgozását rögzítő videofelvétel, amely a moszkvai Veréb-hegyen, a Lomonoszov egyetem előtti kilátónál készült.
Kétszáz fiatal táncos adja elő a népszerű zenére készült koreográfiát. A dalt előadó énekes orosz akcentussal ejti ki a címben szereplő szót, a puttin’ szót, amely így megegyezik az első számú elnökjelölt nevének (Putyin) ejtésével. A „putting on the Ritz” azt jelenti, hogy valaki nagyon divatosan öltözködik. A „Ritz” a Ritz Hotelre utal. A dalban Gary Cooper szerepel, mint az elegancia példája.
A vasárnapi elnökválasztáson öt jelölt verseng. Egyikük a kormányfő, Vlagyimir Putyin, aki – a közvélemény-kutatások és a szakemberek egyöntetű véleménye szerint biztosnak látszó győzelme esetén – 2000 és 2004 után 2012-ben immár harmadszor foglalhatja el az elnöki posztot. Ezúttal hat évre.
Mindhárom orosz parlamenti ellenzéki párt vezetője indult az elnökválasztáson: Gennagyij Zjuganov, a kommunista párt jelöltje, Szergej Mironov, az Igazságos Oroszország és Vlagyimir Zsirinovszkij, a populista, nacionalista liberális demokraták elnöke.
Az elnökjelöltek a kampánycsend előtti utolsó sajtótájékoztatójukon, arra szólították fel a szavazókat, hogy ne higgyenek az eleve eldöntött eredményekről szóló állításoknak, és menjenek el szavazni.
Az egyéni jelöltként induló Mihail Prohorov milliárdos üzletember hozzájuk hasonlóan azt reméli, hogy megszoríthatja Vlagyimir Putyint, és lesz második forduló, így a választások után még több politikai engedményre késztethetik a leendő elnököt.
Mintegy 600 külföldi és több ezer hazai megfigyelő ellenőrzi vasárnap a választás tisztaságát, amelyben a parlamenti és az azon kívüli ellenzék is kételkedik. A különböző társadalmi szervezetek, függetlennek mondható sajtóorgánumok választási ellenőrző programmal készülnek.
A Golosz jogvédő szervezet például a visszaélések helyét rögzítő virtuális térképet helyezett el honlapján. A programot a tavalyi parlamenti választások idején levetették a gazeta.ru honlapról, a szervezet és számos független média, közösségi oldal elérhetetlen volt. A Választók Ligája is várja a választási visszaélésekről a bejelentéseket, és saját jelentést készít a szavazásról.
Az orosz központi választási bizottságnak március 16-ig kell az elnökválasztás eredményét megállapítania, végleges eredményt pedig március 18-ig kell hirdetnie.
Az orosz elnökválasztáson nincs minimális részvételi követelmény, bármennyien mennek el voksolni, mindenképpen érvényes lesz a szavazás. A győzelmet az a jelölt szerzi meg, aki a szavazatok több mint ötven százalékát elnyeri.
www.itar-tass.com/c95/357306.html)