Blaha Lujza-kiállítással indul a nők éve Gödöllőn

 A tavalyi barokk év rendezvénysorozatára „rímelve” idén is egy tematikus év szerteágazó programjaival várják a látogatókat Gödöllőn. A nők éve március 10-én A piros bugyelláris – Blaha Lujza Gödöllőn című tárlat megnyitásával veszi kezdetét.

Péterfi Csaba, a gödöllői polgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a tárlat nemcsak Blaha Lujza színészi pályafutásába, hanem a Pest megyei várossal kapcsolatos emlékeibe is bepillantást enged. Kerényiné Bakonyi Eszter muzeológus érdekes, különleges anyagot állított össze, melyben a festményeken, fényképeken és színházi plakátokon kívül a színésznő több, a Budapesti Történeti Múzeum Blaha-hagyatékából származó személyes tárgyát is megnézhetik az érdeklődők.
Kiállítják egyebek mellett a művésznő eredeti ruháját, de egy makettnek köszönhetően megelevenedik az egykori Nemzeti Színház és az egyik színpadképet is felépítik. A tárlat különlegessége lesz A nagymama című, 1916-ban bemutatott film megmaradt, mindössze néhány perces részletének bemutatása, aminek segítségével a látogatók is élvezhetik majd Blaha Lujza játékát – mutatott rá Péterfi Csaba.
A Gödöllőhöz kötődő híres hölgyekről egész évben színes, változatos programokkal emlékeznek meg a városi múzeumban, a Művészetek Házában, a Levendula Galériában, illetve egyéb helyszíneken.
A kommunikációs igazgató a rendezvények közül kiemelte például azt a március 31-i jótékonysági koncertet, amelyen az elmúlt 10 év helyi díjazott művészei lépnek fel a királyi kastélyban. Megemlítette az április 8-i Ibolya-napot is, amely – mint mondta – kellemes kikapcsolódást ígér.
Június első hétvégéjén az Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódva a gödöllői könyvtár 10 éves jubileumáról is megemlékeznek, és ugyanekkor nyílik az Erzsébet királyné és udvarhölgyei című kiállítás is a kastélyban.
A tavalyi EU-elnökség alkalmából felújított királyi lovardában – szintén júniusban – koronázási hétvégét tartanak, majd három fotókiállítás keretében mutatják be azokat a nőket, akik „mozgatják a világot”. Péterfi Csaba szerint számos érdekességgel szolgálnak azokról a nőkről, akik nagy befolyással bírtak-bírnak a közéletre. A nők éve jegyében rendezik meg idén az augusztusi barokk kastélynapokat, a szeptemberi vadásznapot és novemberben a Sisi emlékének szentelt országos vers- és prózamondó versenyt is, de az év végéig számos hangverseny és kiállítás is szórakoztatja majd az érdeklődőket.
Az MTI információi szerint Gödöllő városának képviselő-testülete csütörtöki ülésén döntött arról, hogy 2013-at a szecesszió évének nyilvánítja. Az Életérzések a századfordulón című tematikus év kapcsán az önkormányzat felkérte a nemzetközi és idegenforgalmi, valamint a kulturális és oktatási bizottságot, hogy működjenek közre a programsorozat kidolgozásában.