Néhány őrizetbe vétel a kampánycsend megsértése miatt

Orosz elnökválasztás – Néhány őrizetbe vétel a kampánycsend megsértése miatt

Egy helyhatósági képviselőt és egy helyi választási bizottsági tagságra kijelölt személyt őrizetbe vett szombaton a moszkvai rendőrség, mert megsértették a kampánycsendet.

A vasárnapi elnökválasztás előtt egy nappal tilos volt a választási propaganda Oroszországban, a két őrizetbe vett személy azonban az államfőválasztással egyidejűleg sorra kerülő helyhatósági választásokra készülve ezt figyelmen kívül hagyta.
A rendőrök akkor vették őket őrizetbe, amikor a lakóházakra agitációs plakátokat ragasztottak.
Az orosz központi választási bizottság nem rögzített komolyabb szabálysértést a választási kampány során – jelentette be Vlagyimir Csurov, a testület elnöke. A tisztviselőt a tavaly decemberi parlamenti választások óta éles bírálatok érték, mondván, hogy közreműködött a szavazás eredményének meghamisításában.
Az elnökválasztást rendkívüli nemzetközi és hazai érdeklődés övezi, a választásra az orosz rendfenntartók is alaposan felkészültek: 380 ezren vigyáznak arra, hogy a szavazás nyugodt körülmények között menjen végbe – közölte a belügyminisztérium.
A moszkvai belügyi vezetés provokációktól tart az elnökválasztás napján, de mint Vlagyimir Kolokolcev parancsnok elmondta: minden engedély nélküli megmozdulást meg fognak akadályozni.
A főváros polgármesteri hivatala korábban 26 Putyint és a Kremlt támogató megmozdulásra adott engedélyt az elnökválasztás napjára és hétfőre – tudta meg a Komszomolszkaja Pravda című újság. Három szervezet Moszkva központi tereit szinte egész nap elfoglalhatja, míg az ellenzék csak hétfő estére kapott engedélyt egy Puskin téri rendezvényre.
A választás előtti szombaton terroristagyanús személyek őrizetbe vételéről is beszámolt az orosz sajtó. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a belügyminisztérium emberei Novoszibirszkben tizenegy szélsőségest vettek őrizetbe, akik a gyanú szerint kapcsolatban vannak a Kaukázus északi területein működő illegális fegyveresekkel – közölte az orosz terrorelhárító központ.