Kína hatpontos javaslatot tesz a szíriai válság megoldására

Kína hatpontos javaslatot tesz a szíriai válság megoldására

 Kína hatpontos javaslatot tett a szíriai kérdés politikai rendezésének elősegítésre, helyi idő szerint vasárnapra virradóra.

Peking felszólítja a szíriai kormányt és minden érdekelt felet, hogy azonnal, teljes körűen és feltétel nélkül szüntessenek be mindennemű erőszakot, különösen az ártatlan polgárok elleni erőszakot.
A pekingi külügyminisztériumon keresztül ismertetett javaslat megismétli a már ismert kínai álláspontot, miszerint a damaszkuszi kormánynak és a különböző belföldi erőknek politikai tárgyalásokat kell kezdeniük, ugyancsak feltételek nélkül, pártatlan közvetítő, vagyis az ENSZ és az Arab Liga közös különmegbízottjának a közreműködésével.
Kína támogatja a közös megbízott kinevezését, továbbá az ENSZ vezető szerepét a humanitárius segélyezés koordinálásában – áll a Hszinhua hírügynökség beszámolójában.
A közleményt ismertető magas rangú külügyminisztériumi illetékes ugyanakkor megerősítette: Peking továbbra is „ellenzi, hogy bárki beavatkozzon Szíria belügyeibe +humanitárius kérdések+ ürügyén”.
Egyben felhívta a nemzetközi közösséget, hogy tartsa tiszteletben Szíria függetlenségét, szuverenitását, egységét és területi integritását, csakúgy mint a szíriai emberek jogát arra, hogy önállóan válasszák meg politikai rendszerüket és fejlődésük útját.
Kína ellenzi a fegyveres beavatkozást, vagy az erőszakos rezsimváltást Szíriában, és úgy véli, hogy a szankciók, vagy az azokkal való fenyegetés nem segíti a kérdés megfelelő megoldását – hangoztatta a pekingi külügyminisztérium.