NYT: Magyar műgyűjtő segíthet egy kambodzsai műtárgy hazatérésében

 Az amerikai kormány segítségét kérte Kambodzsa abban, hogy visszakaphasson egy ezeréves kőszobrot, amely a Sotheby’s aukciósház New York-i raktárában vár vevőre. A The New York Times amerikai napilap szerint Zelnik István magyar műgyűjtő vásárolná meg egymillió dollárért (több mint 210 millió forintért) a mitikus harcos szobrát, majd ő adná vissza adományként a tárgyat a délkelet-ázsiai országnak.

A homokkő szobor értéke a szakértők becslése szerint 2-3 millió dollárra tehető. A műkincset tavaly márciusban vonta vissza árveréséről az eladó kérésére a Sotheby’s, mert a kambodzsai kormány közölte, hogy a műtárgy illegálisan került ki az országból.
Az amerikai belbiztonsági minisztérium vizsgálatot kezdett a tisztázatlan eredetű műkincs ügyében, de a kambodzsai kormány jelezte: nem kéri a szobor lefoglalását addig, amíg tárgyalásokat folytatnak az aukciósházzal arról, hogy egy magángyűjtő megvásárolja azt adományozás céljából. Kambodzsa arra kérte a Sotheby’s-t, hogy kezdjen tárgyalásokat egy magyar műgyűjtővel, aki egymillió dollárt ajánl a szoborért, amelyet Kambodzsának adományozna.
Zelnik István, a nevét viselő Délkelet-Ázsiai Aranymúzeum tulajdonosa tavaly egy 12. századi ókhmer feliratos ezüsttálat már a Phnom Penh-i Nemzeti Múzeumnak adományozott. A műgyűjtő akkor az MTI-nek elmondta, hogy felkérést kapott a kambodzsai kormánytól egy rendkívüli kultúrtörténeti értékű kőszobor megvásárlására, amelyet a Sotheby’s aukciósház szerepeltetett volna egy márciusi árverésen.
Zelnik István most az amerikai lapnak azt mondta: „kétségtelen, hogy a szobrot a háború utolsó szakaszában hurcolták el az országból. A legjobb megoldás, ha én megvásárolom azt adományozás céljára”.
A lábfej és talapzat nélküli szobor másfél méter magas, mintegy 80 kilogramm súlyú és az Angkortól 50 kilométerre északra fekvő Koh Ker egyik templomából származó szoborpár egyike. Mintegy 200 évvel idősebb, mint a világhírű Angkor romváros szobrai. Helyi régészek a lábfejet és a talapzatot megtalálták Kambodzsában. A szoborpár másik darabja a kaliforniai Pasadena Norton Simon Múzeumában van 1980 óta – írta az amerikai napilap (www.nytimes.com)
A szobrot egy európai műgyűjtő akarja eladni, aki a londoni Spink and Son aukciósháztól vásárolta meg azt 1975-ben, majdnem húsz évvel azelőtt, hogy a kambodzsai kormány betiltotta a műtárgyak kivitelét az országból. A Spinknél, amely 1993-től a Christie’s része, nincsenek már meg azok a feljegyzések, amelyekből kiderülne, hogyan került hozzájuk a műtárgy.