WikiLeaks: Oroszország iráni rakétakódokat adott Izraelnek

Oroszország olyan kódokkal látta el Izraelt, amelyekkel a zsidó állam feltörheti az iráni rakétavédelmet. Cserébe Izrael a Grúziának eladott robotrepülőgépek kódjait juttatta el Moszkvának – olvasható a legújabb WikiLeaks-kiszivárogtatásokban.

Oroszország az iráni rakétavédelmi rendszerhez tartozó kódokat adott át Izraelnek, cserébe a Jeruzsálem által Grúziának eladott robotrepülőgépek kódjaiért – olvasható a napokban a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott Stratfor által küldött e-mailekben.

Mindez egy e-mailből derül ki, amelyben egy „A” néven emlegetett forrás egy Startfor alkalmazottnak azt írja, hogy egy korábbi ismerőse (mexikói rendőr, valamint katonai elemző) beszámolt arról, hogy a „grúzok őrülten igyekeznek leváltani az Izraelből vásárolt robotrepülőgépeket”, mert azokat feltörték (az izraeli Elbit vállalat 2007 óta értékesített Grúziának több robotrepülőgépet).

Hermes – ilyen robotrepülőgépeket vásárolt Grúzia.

„Találkoztam a mexikói forrásommal, és egyre borúlátóbb. Folytattuk a korábbi beszélgetésünket arról, hogy az oroszok feltörték az izraeli robotrepülőgépeket, még az augusztusi háború előtt” – állt az egyik WikiLeaks által nyilvánosságra hozott e-mailben. „Utánakérdeztem a robotrepülőgépeknek, és azt mondta, hogy Izrael és Oroszország egyezséget kötött – Izrael átadta a gépek elérési kódját, Oroszország pedig cserébe átadta az iráni Tor-M1-es (mobil, rakéta alapú légvédelmi rendszer) kulcsait”.

Az iráni Tor-M1.

A forrás az e-mail szerint arról is beszámolt, hogy vélhetően nem adják el az oroszok a fejlett S-300-as légvédelmi rendszert Iránnak. Hozzátette: még ha el is adnák, ebben a kérdésben Törökország és Izrael szorosan együttműködik. A forrás szerint Ankara már a krétai S-300-asok telepítése óta folyamatosan igyekezett feltörni a légvédelmi komplexum rendszerét, és ezt az információt megosztotta Izraellel, hogy a zsidó állam megőrizze az előnyét, amennyiben Iránnak mégis eladnák az orosz fegyvert.

ATV.HU