Amerikai Kuckót nyitott és aktív állampolgár díjat adott át az amerikai nagykövet Pécsen

Amerikai Kuckót nyitott és aktív állampolgár díjat adott át az amerikai nagykövet Pécsen
 Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet nyitotta meg szerdán Pécsen a közelmúltban új helyre költözött Amerikai Kuckót és átadta az aktív állampolgár díját a baranyai megyeszékhelyen.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete pécsi programja során elsőként a közelmúltban új helyre, a Zsolnay Kulturális Negyedbe költözött Amerikai Kuckót nyitotta meg Páva Zsolt pécsi polgármesterrel, majd a Civil Közösségek Házában köszöntötte az „Aktív Állampolgár Díjának” legfrissebb kitüntetettjét.
Az Amerikai Kuckó megnyitásakor Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagyra méltatta az intézmény eddigi munkáját, s hogy az intézmény Magyarországon elsőként itt nyitotta meg a kapuit 2004-ben. Mint mondta, a nyolc év alatt rengeteget segített az Amerikai Kuckó az Egyesült Államokról kialakított kép árnyalásában, s betöltötte a két nemzet között a híd szerepét.
A nagykövet asszony kitért rá: az intézményben évente száz programot szerveznek, s tízezer érdeklődőt fogadnak, ami tiszteletre méltó eredményt jelent. Nagyra értékelte, hogy az Amerikai Kuckó segít a nyelvet tanulni szándékozóknak, hogy az Egyesült Államokba készülő turistákat információkkal látja el, s hogy igyekszik minden tájékoztatást megadni az amerikai tanulmányok iránt érdeklődőknek.
Nagy Zsuzsanna, a kuckó vezetője elmondta: a 2004-ben megnyílt pécsi volt az első ilyen intézmény Magyarországon, és jelenleg öt működik (Pécs, Debrecen, Veszprém, Budapest, Eger). Célja, hogy bővítse a magyaroknak az Egyesült Államokkal kapcsolatos ismereteit, formálja az országról kialakult képet, segítse a nyelvoktatást. Ehhez könyvek, magazinok, CD-k, DVD-filmek állnak rendelkezésre.
Mivel a kuckónak el kellett költöznie a Mária utcai Nemzetközi Házból, az elmúlt egy évben csak külsős programjaik voltak, ezeket 70 helyszínen bonyolították le. A mostantól a Zsolnay Kulturális Negyedben található iroda a korábbinál modernebb és nagyobb, 60 négyzetméteres és két helyiségből áll. Az új helyen a szomszédos kulturális intézményekkel is jobban együtt tud működni a kuckó.
Fenntartásának költségeit az amerikai külügyminisztérium, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége és a pécsi önkormányzat állja. Az Egyesült Államok 2000 óta nyit kuckókat, jelenleg 60 országban 400 ilyen iroda működik.
Az amerikai nagykövet az intézmény megnyitása után a több mint hatvan pécsi civil szervezetnek otthonául szolgáló Civil Közösségek Házába látogatott, ahol átadta az Aktív Állampolgár Díját Katona Krisztinának, a Murál Morál Mező szakmai vezetőjének.
Az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége januárban indította el új kezdeményezését, melynek keretében „aktív állampolgárokat” ismer el. Az év során a nagykövet szerte az országban olyan magánszemélyeket és szervezeteket tüntet ki, akik azon dolgoznak, hogy pozitív változást hozzanak közösségeikben. Katona Krisztina azzal érdemelte ki a díjat, hogy tevékenysége nyomán az utcai képzőművészet segítségével többnyire hátrányos helyzetű fiatalokból tudott, s tud folyamatosan közösséget építeni.