Újabb feladatokra szerződött a Századvéggel a fejlesztési minisztérium

 Kiegészítette a Századvég-csoporttal decemberben kötött szerződését a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A kormányzati honlapon kedden nyilvánosságra hozott kontraktus szerint a tárca tanulmányokat, közvélemény-kutatásokat és jogszabály-előkészítéssel kapcsolatos tanácsokat vár a Századvégtől milliárdos értékben 2014 végéig. A cégcsoportnak még idén májusig tanácsokat kell adnia a kormány MÁV-, Budapest- és szerencsejáték-stratégiájához is, amiért legfeljebb egymilliárd forintot kaphat.

A februárban kiegészített szerződés szerint a Századvég-csoportnak 2014 végéig szakpolitikai tanulmányokat kell készítenie és tanácsokat kell adnia például a nemzetközi gazdaságfejlesztéssel, a foglalkoztatáspolitikával, a közigazgatással, a vagyongazdálkodással és az európai uniós támogatások elosztásával kapcsolatban, valamint tanulmányokat kell írnia egyebek mellett szociál-, média- és kultúrpolitikáról.
Minderre idén csaknem bruttó egymilliárd forintot fizethet ki az állam. Jövőre 413 millió forintos keretösszeget állapít meg a dokumentum, amit – többletigények esetén – további 173 millióval megemelhetnek. A 2014-es évre pedig 323 millió forintot kaphat a Századvég-csoport az említett feladatok ellátásáért, de az összeget 188 millióval növelhetik.
A szerződés alapján a vállalkozónak emellett nemzetközi összehasonlító elemzéseket, mélyinterjúkat, közvélemény-kutatásokat és szakpolitikai tanulmányokat kell készítenie, illetve jogszabály-előkészítéssel kapcsolatos és személyes tanácsokat kell nyújtania a magyar állampapírok értékesíthetőségével, a szerencsejáték-, az iparfejlesztési, a posta- és a MÁV-stratégiával kapcsolatban, valamint Budapest fejlesztéséről és a határon túli magyarok ügyében.
E feladatok idén május 31-ig kell teljesítenie a Századvég-csoportnak, amiért addig legfeljebb bruttó 940 millió forintot kaphat.
A szerződés értelmében az ellátandó feladatok szakmai tartalmának kialakításában és az elvégzett feladatok ellenőrzésében a Miniszterelnökség is részt vesz, amely a teljesítési határidőkre is javaslatot tehet a fejlesztési tárcának.
A mostani kiegészítés előzménye, hogy az NFM 2011 szeptemberében – Fellegi Tamás minisztersége idején – indított nyílt közbeszerzési eljárást közvélemény-kutatási, tanácsadási, tanulmánykészítési és kommunikációs stratégiai feladatok elvégzésére. A tárca ennek eredményeként decemberben szerződést kötött a Századvég Politikai Iskola Alapítvánnyal, a Strategopolis Stratgéiai elemző és kommunikációs tanácsadó kft.-vel és a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-vel havi 37 millió forint értékben 2014 végéig. A teljes, mintegy 1,3 milliárd forintos összeg kifizetését a szerződésben meghatározott feladatok hibátlan és hiánytalan teljesítéséhez kötötte a fejlesztési minisztérium.
A tárca ezután hirdetmény közzététele nélküli, tárgyalásos közbeszerzési eljárást folytatott le, amelynek felhívását december 30-án küldte meg az ajánlattevőknek. A közbeszerzés tartalma a korábban hasonló tárgyban kötött szerződésben meghatározottak kiegészítése volt. Így most került a feladatok közé az említett kormányzati stratégiák megalkotásához való hozzájárulás, még idén májusig.
A szerződés kiegészítésére a közbeszerzési törvény adott felhatalmazást, amely szerint tárgyalásos eljárást lehet lefolytatni, ha a megrendelő a korábbi nyertes ajánlattevővel köt azonos vagy hasonló szolgáltatás teljesítésére irányuló közbeszerzést.
Az eredményt január 20-án hirdették ki, a szerződést pedig februárban kötötték meg.