Izrael feletti diadalként ünnepelte az iráni állami televízió az Oscar-díjat

Irán az Izrael feletti diadalként ünnepel

 

Izrael feletti diadalként ünnepelte az iráni állami televízió hétfőn, hogy Aszgar Farhadi rendező Nader és Simin – Egy elválás története című alkotása elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat, amelyre egy izraeli mű is esélyes volt.

A győzelem feletti öröm egyben ritka pillanatát jelentette annak, hogy Irán fejet hajt országa filmgyártása előtt. A keményvonalas politika ugyanis gyakran bírálja az iszlám köztársaság filmművészetét, több ellenzékinek tartott rendezőt – többek közt Dzsafár Panahit – bíróságokon hurcoltak meg.

A Nader és Simin diadalát azonban leginkább a Nyugat és Izrael feletti győzelem fényében értelmezték. Irán „ellenségei” ugyanis hevesen támadják a közép-keleti államot katonai célúnak vélt nukleáris programja miatt. Teherán azonban hangoztatja, energetikai és tudományos célok megvalósítására folytat nukleáris programot.

A legjobb külföldi film kategóriában Aszgar Farhadi filmje mellett Izraelt is egy családi dráma képviselte. A Herát Sulajim (hivatalos angol címén a Footnote) apa és fia életének fordulópontját, a Nader és Simin – Egy elválás története pedig egy házaspár válságát ábrázolja. Iránban konzervatív hangok elégedetlenek voltak a Nader és Simin témájával: a film ugyanis egy házasság válsága mellett a nemek közötti egyenlőtlenséget és az irániak külföldre vágyódásának kérdését sem kerüli meg.

A film azonban számos rangos díjat elnyert az utóbbi egy évben, sikereit most Oscar-díjjal koronázta meg. A Nader és Siminnek sikerült „maga mögött hagynia” egy filmet a „cionista rezsimből” – fogalmazott a hírt bejelentve az iráni tévé.

Az iráni művészvilág és a közönség lelkesen fogadta a film győzelmét. Tahmineh Milani filmrendező szerint „nemzeti büszkeségre” ad okot az Oscar, és „foglalkozásra való tekintet nélkül minden iráni szívében reményt ébresztett”.

Farhadi filmje A mennyország gyermekei című alkotás után a második iráni produkció, amelyet Oscar-díjra jelöltek, de az első, amely meg is kapta az elismerést. A rendező szerint az elismerés világszerte nagy boldogsággal tölti el az irániakat. „Nemcsak a fontos díj, a film vagy a rendező miatt, hanem azért is, mert miközben a politikusok háborúról, fenyegetésről és agresszióról tárgyalnak, Irán most nagyszerű kultúrája, egy gazdag és ősi kultúra révén kerül szóba. Ezt eddig elfedte a politika vastag pora” – emelte ki hozzátéve, hogy Irán népének ajánlja a díjat.

Bár Farhadi hazájában az Izrael feletti diadalként kapott hangsúlyt az Oscar-díj, mindez nem gátolja meg a Nader és Simin izraeli sikerét. Az iráni alkotást óriási érdeklődés övezi Izraelben, ahol az egyik magazin például a kiváló színészi játék és a rendkívüli forgatókönyv okán is dicsérte a teheráni társadalmi drámát. „Nem atombombákra és a világ békéjét fenyegető diktátorokra gondol az ember a film alatt. Kocsiban ülő, és épp moziba tartó embereket látni, akik pont úgy néznek ki, mint mi” – írta a Pnai Plus című magazin.

A filmet február közepén mutatták be Izraelben, azóta 30 ezren látták, az érdeklődők kígyózó sorokban állnak a filmszínházak előtt, hogy megnézzék a nagy sikerű alkotást. Az egyik néző meg is jegyezte, a film alapján úgy tűnik, az izraeliek a valós helyzetnél sokkal rosszabb véleménnyel vannak az iráni társadalomról.