Amerikai képviselők befektetőbarát környezetet kértek a kormánytól

 Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott budapesti látogatásán az amerikai törvényhozás külügyi bizottságának küldöttsége, amely tájékozódott az utóbbi másfél évben végrehajtott magyarországi reformokról és egyebek mellett azt kérte a magyar kormánytól, hogy a továbbiakban is biztosítsa a befektető- és üzletbarát gazdasági környezetet.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének szombati, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az öttagú kongresszusi delegáció február 23. és 25. között találkozott Martonyi János külügyminiszterrel, parlamenti képviselőkkel, kormányzati tisztségviselőkkel, a civil társadalom és vallási szervezetek képviselőivel, továbbá az Amerikai Kereskedelmi Kamara vezetőivel is.
A delegáció „hasznos megbeszéléseket” folytatott az Európát érintő gazdasági nehézségekről, azoknak a magyar gazdaságra gyakorolt hatásairól, valamint azokról az intézkedésekről, amelyeket a magyar kormány a gazdasági nehézségek mérséklésére kidolgozott. A washingtoni küldöttség felhívta a figyelmet az Egyesült Államok és Európa közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fontosságára.
A nagykövetség beszámolója szerint az amerikai képviselők az elmúlt másfél évben hozott, az egyházakkal kapcsolatos intézkedésekről is tájékozódtak. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozták a minden vallási szervezetet megillető egyenlő bánásmód elvének fontosságát, amelyet „az Egyesült Államok alapvető értéknek tekint”.
A kongresszusi delegáció ezenkívül kifejezte elismerését Magyarország hozzájárulásáért az afganisztáni ISAF (a NATO vezette nemzetközi haderő) tevékenységéhez és a NATO vezette balkáni missziókhoz.
Az amerikai küldöttség pénteken – amikor Martonyi János külügyminiszterrel találkozott – üdvözölte a magyar kormány kétharmados parlamenti felhatalmazását, ugyanakkor fontosnak nevezte az ellenzék bevonását a törvényalkotásba.
A Dan Burton, a képviselőház külügyi bizottsága európai és eurázsiai albizottságának republikánus elnöke vezette delegáció egyetlen nyilvános programja péntek délután volt: a küldöttség tisztelgett Raoul Wallenberg emléke előtt a holokauszt idején folytatott embermentő tevékenységéről ismert svéd diplomata szobránál a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasorban.