Irán segítségére sietett Törökország és Kína

Török és kínai támogatás a szankciókkal szemben Iránnak

Irán segítségére sietett Törökország és Kína, hogy enyhítsék az ENSZ szankcióinak hatását a nukleáris programja miatt büntetett közel-keleti országra – számol be a brit The Telegraph. Ennek keretében Kína és Törökország pénzügyi intézetein keresztül sietett az iráni központi bank segítségére, hogy a Teherán számára elengedhetetlen termékek megvásárlásával biztosítsák az iráni gazdaság további működését.
Nyugati szakemberek szerint Kína, Irán legnagyobb olajkereskedelmi partnere a szankciók kijátszásában segíti Teheránt. Az olajvásárlásokért cserébe Kína ugyanis nem egyszerűen fizet, de termékeket is vásárol Teherán részére, amelyet átszállíttat hozzájuk. „Olyan, mint egy régimódi barter kereskedelem” – nyilatkozta egy biztonsági szakember a brit lapnak. „A pénz, amit Irán az olajeladásból keres, a kínai bankokba kerül, és abból termékeket és nyersanyagokat vásárolnak Irán számára. Ez a szankciók megkerülésének egy nagyon ügyes módszere.”

Szakértők több török pénzügyi intézetről is megállapították, hogy hasonló módszerrel támogatják Iránt a szankciók kijátszásában. Törökország ugyanis annak ellenére jó diplomáciai kapcsolatot ápol Teheránnal, hogy közben szoros külkereskedelmi kapcsolatokkal rendelkezik Európával. Szakemberek szerint bizonyítékok vannak arra is, hogy török üzletemberek próbának európai pénzügyi intézeteket felvásárolni, amelyeket később Irán felhasználhat arra, hogy termékeket és nyersanyagokat szerzzen be rajtuk keresztül.

A szankciók hatékonyságát vizsgáló monitoring-testület szerint a büntetőintézkedéseket megkerülő művelet mögött az Iráni Forradalmi Gárda áll, amely az iráni gazdaság 50 százaléka fölött rendelkezik. A szervezet többek között nagy befolyással bír az iráni Központi Bank felett, amelyet az ENSZ nemzetközi szankciókkal sújtott. A vizsgálóbizottság egyik tagja szerint a teheráni Központi Bank egy „titkosszolgálati központként működik.”

Irán mindezek mellett több német bankhoz is rendelkezik hozzáféréssel. Az amerikai pénzügyminisztérium több olyan tranzakciót is azonosított német bankokon keresztül, amelyek látszólag Törökországból érkeztek, de tulajdonképpen Teherán felügyelte azokat. Sőt, Irán Ukrajnán és Fehéroroszországon keresztül is próbálkozik bizonyos pénzügyi tranzakciókkal.

Irán nem állítja le az atomprogramját

A szankciók dacára a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint Irán tovább fejleszti nukleáris programját – most egy Hom városa melletti földalatti helyszínre – amely lehetővé teszi az urándúsítás felgyorsítását, amely s nukleáris fegyvergyártás szükséges előfeltétele. Különböző jelentések szerint Teherán több ezer új generációs centrifugával szerelte fel a telepet, amelyek sokkal gyorsabban és hatékonyabban dúsítják az uránt, mint az eddigi felszerelések.

Közben hétfőn megérkezett Teheránba a NAÜ újabb szakértői csoportja, hogy megpróbáljon diplomáciai megoldást találni az iráni atomprogrammal kapcsolatos kérdésekre – közölte az ISNA helyi hírügynökség. Teheráni tájékoztatás szerint a küldöttség találkozik az iráni atomenergetikai szervezet vezetőivel és más iráni tisztviselőkkel. Az ISNA nem közölt részleteket a delegáció programjáról, és arról sem, hogy a vitatott nukleáris létesítmények közül hova látogathatnak el az NAÜ szakértői.

A nyugati hatalmak azzal vádolják Iránt, hogy békés célúnak mondott atomprogramja keretében atomfegyver előállítására törekszik. A NAÜ négy éve hasztalan próbál megállapodni Teheránnal abban, hogy működjön együtt a nukleáris létesítmények nemzetközi ellenőrzésében.

atv.hu
/The Telegraph, MTI/bpi.hu