Mintegy félszáz civil szervezet is államfői kegyelmet kért Geréb Ágnesnek

Félszáz civil szervezet, illetve közéleti személyiség levélben fordult Schmitt Pál államfőhöz annak érdekében, hogy elnöki kegyelmet kérjenek a múlt pénteken jogerősen is két év fogházbüntetésre ítélt Geréb Ágnes szülész-nőgyógyásznak.

A civil szervezetek pénteken az MTI-hez is eljuttatott levélben kifejtették: Geréb Ágnes az elmúlt több mint húsz évben mind az intézményi, mind az intézményen kívüli szülészetben számos, a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő újítást vezetett be. Például már a hetvenes években apákat „csempészett a szülészetekre”, továbbá Magyarországon elsőként dolgozott azért, hogy a nők megválaszthassák gyermekük világra hozatalának módját és helyét, és ehhez külön tanulmányokat folytatott, illetve Magyarországra is elhívta a nemzetközileg elismert szakembereket.
A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége és a Semmelweis Mozgalom által kezdeményezett, az államfőnek írt levélhez csatlakozott többek között a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, az Európai Női Lobbi (EWL) magyar koordinációja, a MONA Alapítvány, az Orvosok a Szabad és Biztonságos Szülésért, valamint a Szülők a Szabad Szülésért Társaság is.
A szervezetek szerint a törvényhozás az elmúlt másfél évben több olyan rendelkezést hozott, ami a családok és az élet védelmét kiemeli és támogatja. Ehhez pedig a „szülés-születés méltósága” és az ezt támogató szakemberek megbecsülése is hozzátartozik – tették hozzá.
Úgy fogalmaztak: „tiszteletben tartva a független magyar bíróság jogkörét és döntéseit”, a kiszabott ítéletet túlzottan szigorúnak tartják. Ezért a civil szervezetek Schmitt Páltól azt kérték, Geréb Ágnest részesítse elnöki kegyelemben.
Múlt pénteken másodfokon súlyosbította Geréb Ágnes büntetését a Fővárosi Ítélőtábla. Pelle Andrea, a szülész-nőgyógyász védőügyvédje az ítélet kihirdetését követően azt közölte: Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász kegyelmet kér Schmitt Pál köztársasági elnöktől. Az ügyvéd azt mondta: nem várta, hogy fellebbezésüknek helyt adva felmentik védencét, de arra nem számított, hogy letöltendő fogházbüntetésre ítélik Geréb Ágnest. Arra pedig különösen nem számított, hogy az ítéletet még súlyosítják is oly módon, hogy nem a büntetés felerészének, hanem a kétharmad részének letöltése, vagyis több mint egy év után bocsátható feltételesen szabad lábra Geréb Ágnes.
Mindeközben Geréb Ágnes ellen további ügyei miatt – amelyek miatt több mint egy éve házi őrizetben van – vádemelést javasolt a rendőrség.
Szabó Tímea, az LMP országgyűlési képviselője múlt pénteki közleményében példanélkülinek nevezte a bíróság ítéletét.
Kedden Michl József, Tarnai Richárd és Bús Balázs kereszténydemokrata országgyűlési képviselők is levélben fordultak az államfőhöz, hogy Geréb Ágnesnek elnöki kegyelmet kérjenek.
Ezt követően Szabó Erika, Ékes Ilona és Bábiné Szottfried Gabriella fideszes országgyűlési képviselők is levélben kértek államfői kegyelmet Geréb Ágnesnek.
A hatályos jogszabályok szerint a Geréb-ügyben a szülész-nőgyógyász és védője kérhet végrehajtási kegyelmet, amelyet az első fokon eljáró bírósághoz kell benyújtani.