Az amerikai és a kínai alelnök az együttműködés „praktikus” kérdéseiről egyeztetett

– Joe Biden amerikai alelnök telefonon hangsúlyozta kínai kollégájának, Hszi Csin-pingnek (Xi Jinpingnek), mennyire fontos a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése a mindkét országot érintő „praktikus kérdések” megoldására – közölte  a Fehér Ház.
Biden kedden tárgyalt Hszivel, aki a várakozások szerint a kelet-ázsiai nagyhatalom következő vezetője lesz. A telefonbeszélgetés alig néhány nappal azután történt, hogy Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsában, Oroszországgal együtt megvétózta a szíriai vezetést elítélő határozattervezetet, amely az erőszakcselekmények azonnali befejezésére szólított volna fel. A két vezető egyebek mellett a kínai alelnöknek a jövő hétre tervezett washingtoni látogatásáról folytatott eszmecserét.
A Fehér Ház szűkszavú közleménye szerint Biden és Hszi „a gazdasági és kereskedelmi kérdések széles köréről, valamint regionális és globális fejleményekről” tárgyalt, de további részleteket nem ismertetett.
Szíria mellett Washingtonnak Észak-Korea és Irán ügyében, valamint a kereskedelmi és árfolyam-vitákban is érdeke lenne megállapodni Pekinggel. Az utóbbi két kérdés megkülönböztetett figyelmet kapott az amerikai elnökjelölt-aspiránsok vitáiban, s várhatóan a Fehér Házért folytatott harcnak is fontos témája lesz.
Barack Obama elnök és Biden jövő kedden fogadja majd Hszit a Fehér Házban. A kínai alelnök ezután Kaliforniába és Iowába is ellátogat, ahol 1985-ben, amikor még alacsony rangú helyi tisztségviselő volt, szívélyesen fogadták. Cuj Tien-kaj (Cui Tiankai) kínai külügyminiszter-helyettes keddi közleményében hangsúlyozta, hogy Peking és Washington között „bizalomhiány” jött létre és reményét fejezte ki, hogy az alelnöki látogatás hozzájárul majd a kapcsolatok megerősödéséhez.