A CIA és a kommandós alakulatok váltják az amerikai hadsereget Irakban és Afganisztánban

 A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a különleges kommandós alakulatok veszik át a stafétát a kivonuló amerikai csapatoktól Irakban és Afganisztánban Barack Obama amerikai elnök kormányának új terve szerint – írta a The Washington Post című amerikai napilap weboldalán .

A terv hírszerzőkre és a különleges műveletek erőire bízná az amerikai érdekek védelmét a két országban – mondták el tisztségviselők. Így a kabuli és bagdadi állomások még évekig a CIA legnagyobb tengerentúli posztjai lesznek.
Irakban már működik az Afganisztánban a jövőben alkalmazandó modell. Az amerikai erők decemberi kivonulása után a CIA iraki irodájában a hagyományos kémkedés felé tolódott el a hangsúly. A hírszerzők feladata az egyre ellenségesebb kormányban zajló folyamatok figyelése, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet helyi ágának kordában tartása, illetve Irán befolyásának ellensúlyozása.
Afganisztánban az ügynökségnek ennél agresszívabb szerepet kell játszania. Amerikai tisztségviselők rámutattak, hogy a CIA paramilitáris képességei kiemelten fontosak a kabuli kormány megvédelmezése, a drónok által használt afganisztáni légifolyosók fenntartása, valamint a tálibok ellensúlyozása szempontjából.
A kabuli irodának a konfliktus csúcsán ezer alkalmazottja volt, és virágkorában ez, valamint a bagdadi állomás volt a CIA történetének két legnépesebb irodája.
A tervek szerint a CIA a különleges műveletek erőivel fogja szorosabbra fonni együttműködését a hatékonyság érdekében, amire szükség is van, hiszen a hírszerző ügynökségek költségvetése jelentősen megcsappant. Az egyik forgatókönyv szerint emellett felosztják majd a területet az afgán hadsereggel, de ennél valószínűbb az a verzió, amely közös munkát és átfedéseket vár.
Amerikai tisztségviselők szerint a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után Afganisztánban elsőként megjelent hírszerzőknek rengeteg feladatuk van, és sok nemzetbiztonsági problémát hatékonyan kezelnek. Ők felügyelik például a terrorelhárítási csoportokat, amelyek több tucat afgán harcosból állnak, akiket a CIA képzett ki és támogat anyagilag. Az ügynökség állította talpra az afgán hírszerzést is.
A CIA emellett több támaszpontot működtet a pakisztáni határ közelében, ám ezeket sebezhetőségük miatt valószínűleg bezárják. Maradnak a kabuli és a bagrami támaszpont hatósugarában található állomások, amelyek jóval nagyobb védettséget élveznek. A felszámolások azonban azzal járhatnak, hogy vidéken sok terület újra a tálibok kezére kerül.

www.washingtonpost.com/world/national-security/cia-digs-in-as-americans-withdraw-from-iraq-afghanistan/2012/02/07/gIQAFNJTxQ_story.html