„Fontos a párbeszéd, tabuk pedig nincsenek”

Magyarországon a kormányzásban a következő két év a hibák kijavításának ideje lesz, így már hetekben belül számos törvény módosul, Németországban pedig intenzív kampány kezdődik a Magyarországról az utóbbi időszakban kialakult kedvezőtlen kép megváltoztatására – mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a berlini magyar nagykövetségen tartott előadásában. Ugyanitt bejelentette azt is, hogy Orbán Viktor kora tavasszal Németországba látogat.

A Konrad Adenauer Alapítvány szervezésében tartott rendezvényen Lázár János hangsúlyozta: az a jó politikus, aki képes megváltoztatni a véleményét, ha változik a helyzet. Ennek jegyében a következő időszakban változás kezdődik a kormányzásban, ugyanakkor a budapesti vezetés több megértést és türelmet vár az uniós partnerektől és több sportszerűséget a nyugat-európai sajtótól.

Lázár János határozottan visszautasította azt a vádat, hogy Magyarországon diktatúra épül. Mint mondta, ez az igaztalan állítás „sértés valamennyi magyar számára”. Hangsúlyozta: 1989-ben csupán „félfordulat” ment végbe, átmeneti rendszer jött létre, a kétharmados felhatalmazással bíró új vezetés pedig végre lezárja ezt az átmenetet, és pótolja az elmaradt változásokat. Ennek során azonban a legteljesebb mértékben igazodik az európai értékekhez – tette hozzá. A német-magyar kapcsolatokról szólva kiemelte: az idén „kifejezetten intenzív” kampány indul Németországban az üzleti szféra megnyerésére és az utóbbi időszakban Magyarországról kialakult igen kedvezőtlen kép megváltoztatására, Magyarországon pedig tanácsadó testületek jönnek létre német gazdasági szereplők részvételével a kormány, „akár még a miniszterelnök körül is”.

Mint mondta, „új megegyezést kell kötni” a német gazdasággal, mert a német befektetők jelenléte Magyarországon „létkérdés”. Kérdésre válaszolva elmondta. az „offenzíva” azért csak most, a kemény külföldi kritika özönét követően indul el, mert hibát követtek el. „Súlyosan hibáztunk, alábecsültük a nemzetközi erőtér jelentőségét” – hangoztatta, kiemelve, hogy a Fidesz legutóbb 2002-ben kormányzott és 1998-ban nyert legutóbb választást, azóta viszont „teljesen megváltozott a világ”.

Hozzátette: Magyarország arculatának átformálása akár évekig is eltarthat, és előfordulhat, hogy amit most kezdenek, az csupán „kármentés”.
A kormány legnagyobb hibája az volt, hogy túl keveset konzultált az európai partnerekkel. Ez most változik, „többször fogunk jönni”, mert fontos a párbeszéd, tabuk pedig nincsenek – fogalmazott. Közölte: az új hozzáállás jegyében Orbán Viktor miniszterelnök „februárban-márciusban” Németországba látogat.