Mangalicák az USA-nagykövetség előtt

Mangalicák az USA-nagykövetség előtt

Igazi disznóvágós idő van a Szabadság téren. A fővárosban, az amerikai nagykövetség terét elfoglalták a mangalicák, a hurka és kolbászszag.

Három napig folyamatosan disznólkodtak a Szabadság téren
Fotó: MTI

A már hagyományossá vált rendezvény eddigi helyszíne, a városligeti Vajdahunyad Vára szűknek bizonyult a becslések szerint hatvanezer látogatót vonzó gasztronómiai eseményhez, ezért kerül új helyre Belváros-Lipótváros Önkormányzata segítségével. Február 3. és 5. között a fesztivál látogatói megismerkedhetnek a mangalicából készült termékekkel, a különböző tenyésztők portékáival, de egy felállított karámban élőállat-bemutató keretében magával a „főszereplővel” is.

A fesztiválon újdonság lesz az az önálló kis gasztropiac, ahol a magyar termelők minőségi termékeit ismerhetik és vásárolhatják meg az érdeklődők – mondta el Veégh Attila, a fesztivál főszervezője a keddi beharangozó sajtótájékoztatón. A korábbi évek hagyományai szerint lesz főzőverseny is, várhatóan 20-22 csapat méri össze főzőtudományát. A rendezvény továbbra is ingyenes lesz, sőt sikerült megoldani, hogy a kisebb mangalicatenyésztők szintén ingyen vegyenek részt és mutassák be termékeiket a szélesebb közönségnek.

Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke elmondta, a mangalicatenyésztők nagy része kistermelő, ezért az ő számukra kiemelkedő, sőt létfontosságú egy ilyen rendezvény, amely valódi, közvetlen kapcsolatot teremt a fogyasztókkal.

A mangalicahús népszerűsítése rendkívül fontos, hiszen a takarmány árának növekedésével minden költség emelkedik, ami nehézségek okoz a tenyésztők számára – mutatott rá. Tóth Péter hangsúlyozta: szerencsére látszik a mangalica népszerűségének és keresletének növekedése, például egyre több étterem igényel a rendszeres ellátást mangalica tőkehúsból.