Oroszország és Kína megvétózta a Szíria elleni BT-határozatot

Oroszország és Kína szombaton megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának nyugati és arab országok által támogatott, Szíriát elítélő határozati javaslatát, amely a hatalomból való távozásra szólította volna fel Bassár el-Aszad elnököt.

A BT többi 13 tagja igennel szavazott.
Kevéssel a szavazás előtt Barack Obama amerikai elnök közleményben ítélte el a szíriai kormányerők által Homszban elkövetett, több mint 200 ember halálát okozó pénteki támadást, azonnali lemondásra szólította fel Aszadot, és sürgette a világszervezetet, hogy tegyen lépéseket a szíriai rezsim „könyörtelen kegyetlensége” ellen.
Susan Rice amerikai nagykövet, félretéve a szokásos diplomáciai udvariasságot, kijelentette „megundorodott” az orosz és a kínai vétótól, és minden további vérontás az oroszok és a kínaiak kezéhez fog tapadni. Mohamed Loulicski, az egyetlen BT-tag arab ország, Marokkó ENSZ-nagykövete, „mély sajnálkozásának és csalódottságának adott hangot az orosz-kínai együttes vétó miatt.
„Szomorú nap ezt a tanács, szomorú nap minden szíriai és szomorú nap a demokrácia számára” – jelentette ki Gerard Araud francia ENSZ-nagykövet, aki szerint Moszkva és Peking „az elnyomás politikájának bűnrészesévé vált”.
Október óta másodszor fordult elő, hogy Oroszország és Kína kettős vétót gyakorolt. Akkor a két ország egy európai szövegezésű határozat-tervezet elfogadását hiúsította meg, amely elítélte volna Szíriát és újabb szankciókat helyezett volna kilátásba.
Diplomáciai források szerint a szavazásnál Peking Moszkvához igazodott, amely szerint a szombaton megbuktatott BT-határozattervezet egy damaszkuszi „rendszerváltásra” tett kísérlet volt. Szíriai Oroszország fontos szövetségese és fegyverexportjának felvevőpiaca.
Az orosz vétót megelőzően az amerikai és az európai ENSZ-diplomaták elutasították Moszkvának több, a határozattervezetre vonatkozó módosító javaslatát, amelyeket Susan Rice „elfogadhatatlannak” minősített.
Az Oroszország által megfogalmazott módosító javaslatok megosztották volna az ENSZ szerint eddig 5 ezer halálos áldozatot követelő erőszakért viselt felelősséget a szíriai ellenzék és a kormány között. A nyugati államok, amelyek egyértelműen a szíriai vezetést okolják az öldöklésért, elvetették ezt a megközelítést. Moszkva ugyancsak kihagyatta volna a határozattervezetből azt a követelést, hogy a szíriai kormány vonja ki erőit a városokból, amit az amerikai és az európai képviselők elvetettek.
A szavazást megelőzően nyugati diplomaták úgy nyilatkoztak, hogy egy vétó az orosz külpolitika „újraputyinizációjának” jele lesz – arra utalva, hogy Vlagyimir Putyin miniszterelnök az idei választások nyomán vissza fog térni az orosz elnöki hivatalba.