Európai Parlament: nagy hangsúlyt kell fektetni a gazdasági növekedésre

A pénzügyi fegyelem mellett a gazdasági növekedésre is nagy hangsúlyt kell fektetni, és amennyiben lehetséges, az uniós szerződés keretein belül kell megoldásokat találni – olvasható az Európai Parlament (EP) által csütörtökön Brüsszelben elfogadott gazdaságpolitikai állásfoglalásban.

A képviselők előzőleg a plenáris ülésen megvitatták a hétfői EU-csúcs eredményeit, azon belül a költségvetési fegyelmet tovább szigorító új pénzügyi szerződés szövegének elfogadását, illetve a növekedést és munkahelyteremtést ösztönözni kívánó döntéseket. Az új pénzügyi szerződéshez Nagy-Britannia és a Cseh Köztársaság nem kíván csatlakozni.
Az EP-képviselők úgy vélekedtek: jobb lett volna, ha e szerződés tartalmi előírásait illetően nem külön szerződési formában, hanem az uniós jogrendszer keretein belül sikerül megállapodni. A végső, elfogadott szövegtervezet ugyanakkor – tették hozzá –  jobb a korábbi változatoknál. A képviselők szerint a megállapodással csökkenhet a „kétsebességes Európa” kialakulásának veszélye. Most mindenesetre az a teendő – hangoztatták -, hogy az új szerződés rendelkezéseit hozzák összhangba a gazdasági kormányzásról szóló hatos jogszabálycsomaggal, amely viszont mind a 27 EU-tagországra vonatkozik. Emellett azonnali intézkedésekre van szükség az eurózóna égető problémáinak megoldásához – áll az EP által nagy többséggel megszavazott állásfoglalásban.
A vitában a parlamenti frakciók többsége a gazdasági növekedés ösztönzését és a munkanélküliség visszaszorítását nevezte a legfontosabb feladatnak. Az állásfoglalás szerint ehhez célzott intézkedésekre van szükség. A képviselők szerint minél hamarabb adósságtörlesztési alapot kell létrehozni, be kell vezetni az úgynevezett projektkötvényeket, elő kell készíteni a stabilitási kötvény bevezetését, a pénzügyi tranzakciókat pedig európai szinten kell megadóztatni.