ENSZ BT-nek „cselekednie kell” a szíriai erőszakkal szemben

Clinton: az ENSZ BT-nek „cselekednie kell” a szíriai erőszakkal szemben

 Az ENSZ Biztonsági Tanácsának „cselekednie kell” annak érdekében, hogy véget vessen Bassár el-Aszad szíriai elnöknek a tüntetők ellen elkövetett „erőszakos és kegyetlen támadásainak” – hangsúlyozta hétfőn Washingtonban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

Az amerikai diplomácia vezetője bejelentette, hogy kedden New Yorkba utazik az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésére, ahonnan azt a „világos üzenetet” szándékozik tolmácsolni a „szíriai népnek”, hogy az Egyesült Államok mellette áll.
Noha a vétójoggal rendelkező Oroszország és Kína ellenkezése miatt a testület várhatóan nem szavaz majd arról, hogy támogassa-e az Arab Liga szíriai politikai átmenetet célzó határozattervezetét, a BT-ülésen Clinton mellett várhatóan részt vesz a brit, a francia, a német és a holland külügyminiszter, valamint az Arab Liga főtitkára is.
Clinton hangoztatta, hogy Washington a lehető leghatározottabban elítéli a szíriai rezsim által a tulajdon népe ellen alkalmazott, fokozódó erőszakot.
„Az erőszaknak be kell fejeződnie, hogy megkezdődhessen a demokratikus átmenet új szakasza. Minél tovább folytatja támadásait az Aszad-rezsim a szíriai nép ellen és áll a békés átmenet útjában, annál erősebb az amiatti aggodalom, hogy az instabilitás növekedni fog és kiterjed az egész térségre” – hangsúlyozta.
Clinton úgy vélte, az ENSZ Biztonsági Tanácsának a béke és a biztonság elleni fenyegetésnek kell minősítenie a szíriai kormány cselekedeteit.
Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője hétfőn kijelentette, hogy Washington támogatja az erőszak leállítására irányuló politikai megoldást, miután az orosz külügyminisztérium hétfőn közölte: Szíria beleegyezett, hogy Moszkva közvetítésével válságtárgyalások kezdődjenek.
Carney kijelentette, hogy Aszad elnök elvesztette az országa feletti ellenőrzést és „elkerülhetetlen”, hogy a rendszere megbukjon. A szóvivő elmondta, hogy az Egyesült Államok egyelőre nem ismeri az orosz javaslat részletit, de fontosnak mondta, hogy a Biztonsági Tanács cselekvésre szánja el magát.