A kormány közvetítésével létrejött megállapodás értelmében

Megállapodás született a zsidó vallási közösségek között az örökjáradékokról

 Több hónapnyi tárgyalás után megállapodás született a magyarországi zsidó vallási közösségek között a zsidó örökjáradékok idei kifizetésének rendjéről – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) .

A kormány közvetítésével létrejött megállapodás értelmében a 2012-ben esedékes örökjáradék összegét a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) adja tovább az új egyházi törvény által egyenrangú felekezetként felsorolt többi zsidó felekezetnek – olvasható a közleményben.
Ennek alapján a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközségnek (MAOIH) 190 millió forint, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek (EMIH) pedig 150 millió forint járadékot fizetnek ki a támogatási forrásokból.
A KIM azt írta, a résztvevők megállapodtak abban is, hogy ha az egyházi törvény további zsidó vallási közösségekkel egészül ki, akkor a Mazsihisz 80, a MAOIH 12, az EMIH pedig 8 százalékos mértékben járul hozzá az újonnan elismert szervezetek támogatásához.
A közlemény emlékeztet arra, hogy a január 1-jén hatályba lépő új egyházi törvény a Mazsihiszen kívül a fenti két zsidó felekezetet is felsorolja, és miután a kormány egyenrangúnak tekinti ezeket a közösségeket, ők is jogosulttá váltak az eddig kizárólagosan a Mazsihisz részére jutatott örökjáradékból származó részesedésre.
A zsidó felekezetek közötti tárgyalások megkezdését Gál András Levente kormánybiztos javasolta a Zsidó Közösségi Kerekasztal tavaly szeptember 22-én tartott ülésén. Akkor a Mazsihisz – elismerve a megváltozott helyzetet – ajánlatot tett az örökjáradék rendezésére, de a kifizetés jogcímében és módjában a felek még nem tudtak dönteni. December 14-én állapodtak meg abban: december 20-ig írásban reagálnak az elhangzott felvetésekre, és ezt a kormány képviselőjével is közlik, hogy mielőbb döntés szülessen- emlékeztetett a KIM.
A kedden aláírt megállapodást a Mazsihisz közgyűlése és a kormány elé terjesztik, és e két plénum jóváhagyásával lép hatályba. Arról is megegyeztek, hogy ha a Mazsihisz közgyűlése nem fogadná el a megállapodást, akkor a felek újratárgyalják a kérdést – tették hozzá.