Orbán: A demokrácia a közös értékek tiszteletben tartásáról szól

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Bejrútban látogatást tett Michel Suleiman libanoni köztársasági elnöknél, akinek elismerését fejezte ki Libanon egysége, a térségben betöltött szerepe és gazdasági teljesítménye miatt – közölte a Miniszterelnökség. A nap folyamán a kormányfő előadást tartott a Demokratikus Középpártok Internacionáléján Bejrútban, ahol kiemelte, hogy az átmenet során figyelemmel kell lenni a társadalom kulturális gyökereire és szociális szükségleteire és nem szabad elveszíteni az emberek bizalmát

Mint írják: a tárgyalófelek egyetértettek abban, hogy intenzívebbé kell tenni a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat.

 

Fotó: MTI/EPA

 

 

Orbán Viktor az Európai Unió előtt álló gazdasági kihívásokról is tájékoztatta vendéglátóját, aki hivatalos látogatásra hívta meg Schmitt Pál köztársasági elnököt.

Mindent meg kell tenni a kétoldalú gazdasági és politikai kapcsolatok erősítése érdekében

Orbán Viktor miniszterelnök bejrúti tárgyalásai során megbeszélést folytatott Nabih Berry libanoni házelnökkel, aki beszámolt vendégének a számos felekezetet magába foglaló demokráciában működő parlament munkájáról. A tárgyalópartnerek egyetértettek abban, hogy mindent meg kell tenni a kétoldalú gazdasági és politikai kapcsolatok erősítése érdekében – közölte Szijjártó Péter, pénteken.

„A demokrácia nem fordulhat szembe a társadalom kulturális és szociális igényeivel”

A Demokratikus Középpártok Internacionáléjának pénteki, az arab világ változásairól tartott bejrúti konferenciáján a szervezet végrehajtó bizottsági tagjaként Orbán Viktor is előadást tartott. A magyar miniszterelnök az átmenet tapasztalatairól beszélt. Elmondta, hogy Magyarországon a posztkommunista korszak lezárásához 20 év kellett, míg például Csehországban elég volt ehhez 6 is.

 

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

 

 

Hozzátette: az átmenet során figyelemmel kell lenni a társadalom kulturális gyökereire és szociális szükségleteire és nem szabad elveszíteni az emberek bizalmát. A demokrácia közös értékek tiszteletben tartásáról szól, ugyanakkor a demokratikus rendszernek a vezetést is biztosítania kell az ország számára. A miniszterelnök kiemelte, hogy átmenethez erős társadalomra van szükség, és az ország vezetésének eredményeket kell tudnia elérni. Különösen fontosnak nevezte, hogy a demokrácia nem fordulhat szembe a társadalom kulturális és szociális igényeivel.