Obama: Amerika erősíti vezető szerepét a világban

 Bárki, aki azt mondja, hogy Amerika hanyatlóban van, vagy hogy a befolyása szertefoszlott, az nem tudja, hogy mit beszél – jelentette ki a kongresszus két háza előtt az unió helyzetéről elmondott éves beszédében Barack Obama amerikai elnök.

„Az amerikai vezető szerep erősödése szerte a világon érezhető” – jelentette ki Barack Obama (első) elnöki ciklusának utolsó országértékelő beszédében.
Az elnök kiemelt helyen foglalkozott az amerikai termelőkapacitások hazatérésének ösztönzésével, az amerikai kereskedelmi érdekek és szellemi termékek védelmével, az oktatás-képzés, az innováció és a tiszta energiaforrások fejlesztésével, mint az Egyesült Államok vezető szerepét biztosító tényezőkkel.
Beszédének külpolitikával foglalkozó, rövidebbik részében Obama hangsúlyozta: „Amerika eltökélt, hogy Iránt megakadályozza a nukleáris fegyverhez jutásban, és egyetlen lehetőséget sem zárok ki e cél elérésében”. Megerősítette, hogy az Egyesült Államok elkötelezett Izrael biztonságának szavatolása mellett.
Obama elmondta, hogy az amerikai erők Irakból történt teljes kivonása után az eddigi 10 ezren túl a nyár végig további 23 ezer katonát vezényel haza Afganisztánból. A tavalyi év eredményei között sorolta fel Oszama bin Laden likvidálását, az al-Kaida terrorszervezetre Pakisztántól Jemenig mért csapásokat és Moammer Kadhafi líbiai diktátor megdöntését. Kijelentette: nincs kétsége afelől, hogy Szíriában az Aszad-rezsim „hamarosan felfedezi, hogy a változás erői visszafordíthatatlanok, és az emberi méltóságot nem lehet megtagadni”.
Úgy vélte, az arab világban végbement fordulat végkifejlete megjósolhatatlan, s Amerika számára hatalmas a tét. Obama szerint a régió népei maguk fogják a saját sorsukat meghatározni, de Washington továbbra is fel fog lépni az erőszak és a megfélemlítés ellen, kiáll az emberi jogok és méltóság érvényesülése mellett, és támogatni fogja a stabil demokráciát és a piacok megnyitását célzó politikát.
Obama szerint az Egyesült Államok európai és ázsiai szövetségei „erősebbek mint valaha”. Megismételte: Amerika világossá tette, hogy csendes-óceáni hatalom. Hangsúlyozta, hogy az amerikai haderő a katonai büdzsének a következő évtizedben tervezett 500 milliárd dolláros csökkentése ellenére is a világ legerősebbike marad.
„Gondoljanak arra az Amerikára, amely csak karnyújtásnyira van tőlünk: egy olyan országra, amely világelső az emberek oktatása terén. Egy olyan Amerikára, amely vonzza a csúcstechnológiai ipar új generációját és a jól fizetett munkahelyeket. Egy olyan jövőre, amelyben urai vagyunk saját energiánknak, és amelyben biztonságunk és jólétünk nem függ a világ instabil részeitől. És egy olyan gazdaságra, amely tartósan növekszik, ahol a kemény munka és a felelősség kifizetődő” – vázolta fel a hazájával kapcsolatos vízióját az elnök a választási év nyitányán elmondott beszédében.
Hangsúlyozta, hogy adókedvezményekkel kell ösztönözni a gyártási kapacitásaikat külföldre kiszervező amerikai cégeket a hazatérésre, és bejelentette, hogy testületet hoz létre a „Kínához hasonló” országokban tapasztalt tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat eseteinek kivizsgálására. Kiemelte a hamisított és veszélyes termékek beáramlásával szembeni fellépés fontosságát.
Obama megígérte, hogy egyszerűsíteni fogja az oktatási rendszert, nagyobb megbecsülést biztosít a tanároknak, és felszólította a kongresszust, hogy törvényben tegye kötelezővé a 18 éves korig való részvételt a középiskolai oktatásban. Sürgette, hogy a kongresszus továbbra is biztosítsa a diákhitelek kedvezményes kamatait, a felsőoktatási intézményeket pedig figyelmeztette: megvonják tőlük az állami támogatatást, ha tovább srófolják az oktatás költségeit.
Az elnök sürgette a bevándorláspolitika reformját, és arra kérte a kongresszust, hogy ne szorgalmazza többé a jól képzett, vállalkozásokat kezdő vagy a hadseregben szolgáló külföldi fiatalok kiutasítását.
Obama bejelentette, hogy az ország energetikai függetlenségének biztosítása érdekében engedélyt adott a tengeri talapzatban rejlő potenciális kőolaj- és földgázlelőhelyek háromnegyedének megnyitására. A tiszta és megújuló energia fontosságát kiemelve jelezte, hogy az Egyesült Államok nem akar lemaradni Kínától és Németországtól a szél- és napenergia-elemek gyártásában.
Az elnök utasítást adott a nagyszabású pénzügyi bűncselekmények felgöngyölítésére hivatott külön hivatal felállítására. Sürgette, hogy a törvényhozás fogadjon el egy törvényt, amely megtiltaná a bennfentes kereskedelmet a honatyák számára, korlátozná a választott képviselők üzleti érdekeltségeit, valamint a kongresszus körüli lobbitevékenységet.
Az igazságos közteherviselés nevében Obama felszólította a kongresszust egy olyan adószabályozás kidolgozására, amelyben az évi 1 millió dollárnál nagyobb jövedelemmel rendelkezők adója nem lehessen alacsonyabb 30 százaléknál, s a 250 ezer dollárnál kisebb jövedelemmel rendelkezők – ide tartozik az amerikaiak 98 százaléka – adóbefizetése ne növekedjen.
Kérte a honatyákat, hogy ruházzák fel olyan jogkörökkel, amelyek segítségével karcsúsíthatná a szövetségi kormányzat szerkezetét.
Obama rámutatott, hogy az amerikai gazdaságban az utóbbi 22 hónap alatt több mint 3 millió munkahely keletkezett, s egyedül tavaly több új állás jött létre, mint 2005 óta bármikor. Emlékeztette a jelen lévő honatyákat: egyezség született arról, hogy a következő 10 év alatt 2000 milliárd dollárral csökkentik a deficitet.
„Az uniónk helyzete erősödik” – jelentette ki az elnök, akinek újraválasztási esélyeit nagy mértékben befolyásolja, hogy novemberig milyen mértékben sikerül csökkenteni a jelenleg 8 százalék feletti munkanélküliség szintjét.