Ezrek gyülekeznek Kairóban a felkelés évfordulóján

Egyiptomiak ezrei vonultak szerda reggeltől a kairói Tahrír térre, hogy megemlékezzenek a Hoszni Mubarak elnök uralmát megdöntő felkelés kezdetének első évfordulójáról.

A liberálisok és világiak, valamint az iszlamisták a tér különböző oldalain gyülekeznek, tükrözve azt a mély politikai megosztottságot, amely Mubarak bukása óta kialakult az országban. A táblák, feliratok is azt mutatták, hogy nincs egyetértés abban, mit jelképez ez a nap, melyek a „január 25-ei forradalom” céljai és azok elérésének eszközei, s abban sem, hogyan viszonyuljanak az országot közel egy éve irányító hadsereghez.

„Le a katonai uralommal!”, „Forradalmat a győzelemig, forradalmat Egyiptom minden utcáján!” – skandálta egy főleg fiatalokból álló csoport a tér egyik részén. A jól szervezett és a választásokon jelentős fölényt kivívó iszlamista pártok viszont – helyzetüknél fogva – nemigen támogatnának egy újabb felkelést.    Az al-Ahram Hebdo című francia nyelvű hetilap első oldalas címében fogalmazta meg a nagy kérdést: „Ki ragadja meg a forradalom lelkét?”

Eközben szerdán érvénybe lépett a gyűlölt rendkívüli állapot részleges feloldása, amit Egyiptom jelenlegi katonai vezetője, Huszein Tantávi marsall előző nap tévébeszédben jelentett be. Eszerint feloldják a több mint három évtizede érvényben lévő drákói törvényeket, de azok a „gonosztevőkkel” szemben hatályban maradnak.    „Gonosztevőkön” sok esetben egyszerű tüntetőket értettek a katonai hatóságok az utóbbi időben, és ez sokszor vált gúny tárgyává a független sajtóban. Fiatal tüntetők gyakran kántálták a tüntetéseken: „Gonosztevők vagyunk!”

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet szerdai közleményében bírálta a rendkívüli állapot feloldásának részleges voltát, úgy ítélve meg, hogy az „felhívás a (rendőrség általi) rossz bánásmód folytatására”. „Az annyi éven át visszaélésekre alkalmat adó rendkívüli állapot fenntartása mindazok megsértése, akik a jogállam visszaállítását szorgalmazták” – állapította meg közleményében Joe Stork, a HRW közel-keleti osztályának helyettes vezetője.

Az évfordulón mintegy 3 ezer fogoly hagyhatja el a börtönöket a legfelső katonai tanács rendeletére. A biztonsági szolgálatok illetékeseinek közlése szerint 1959-en a jeles napon közkegyelemben részesül, 1014 másik, bűncselekményekért elítélt pedig jó magaviseletének köszönhetően szabadul.