Egyházi vezetők tanácskoznak Genfben

 Genfben ülésezik az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) és az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) vegyes bizottsága csütörtöktől szombatig Emmanuel francia metropolitának, a CEC elnökének meghívására – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata .

A tanácskozás témája: új kihívások az európai egyházak tanúságtétele előtt. Az 1972-ben alapított vegyes bizottság évente tanácskozik a két szervezet elnökének és hét-hét tagjának részvételével. A CEC tagjai az idén először találkoznak a CCEE új vezetőségével, köztük a szervezet elnökévé tavaly újból megválasztott Erdő Péter bíborossal és a tavaly októberi plenáris ülésen kinevezett hét tagjával.
A közlemény utal arra: szakértők bevonásával zajlik az ülés. Giancarlo Blangiardo, a Milano-Bicocca egyetem professzora az egyházak és a társadalom előtt álló demográfiai, politikai és gazdasági kihívásokról tart előadást; a londoni King’s College professzora, Alister McGrath pedig a téma kulturális és spirituális vonatkozásairól beszél majd.
Az előadások alapján tanácskoznak arról, hogyan tehetnek tanúságot az egyházak a folyamatosan változó világban pasztorációs tapasztalataik alapján, milyen teológiai és gyakorlati válaszokat tudnak adni.
A résztvevők találkoznak majd az Egyházak Világtanácsa, a Lutheránus Világszövetség, a Református Egyházak Világközössége és az ACT Alliance elnevezésű szervezet elnökeivel, képviselőivel, valamint a genfi helyi egyházak képviselőivel.
Péntek este fogadja a résztvevőket Silvano Tomasi érsek, aki a Szentszék állandó képviselője az ENSZ genfi székhelyű hivatalainál. Ezen a napon tanácskoznak a cigányság európai jelenlétéről, az európai muzulmánokkal folytatott párbeszédről és a földrész politikai, gazdasági helyzetéről is.
Szombaton zárásként a Reformáció Nemzetközi Múzeumába látogatnak az ülés részvevői.