Megemlékezés az újvidéki razzia 70. évfordulójáról,

Megemlékezés az újvidéki razzia 70. évfordulójáról, egyházi gyászszertartással

Belgrád, 2012. január 23., hétfő (MTI) – A szerb ortodox egyház és a zsidó hitközség szervezésében hétfőn Újvidéken, a Duna-parti szoborcsoportnál több ezer résztvevő jelenlétében emlékeztek meg az újvidéki razzia 70-ik évfordulójáról.

A gyászszertartást Irinej szerb pátriárka vezette, és a megemlékezésen többek között jelen volt Jichak Asziel, Szerbia főrabbija és a jeruzsálemi Simon Wiesenthal központ vezetője, Efraim Zuroff is.
A gyászszertartás után elmondott beszédében Irinej pátriárka hangsúlyozta, hogy ez „a megemlékezés nagy történelem óra és erőteljes üzenet az egyházaknak, a vallásoknak és a népeknek, hogy ilyen bűncselekmények soha többé ne forduljanak elő”.
Az 1942 januárjában végrehajtott újvidéki razzia évfordulós gyászszertartásán és a megemlékezésen megjelent Aleksandar Jovanovic, az újvidéki városi küldött testület elnöke, Igor Pavlicic újvidéki polgármester, Egeresi Sándor, a vajdasági képviselőház elnöke, Maja Sedlarevic, a képviselőház alelnöke, Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete és Josef Levi izraeli nagykövet is.
Egeresi Sándor a szomorú évforduló alkalmából kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy az 1942-es újvidéki razzia „sohasem merülhet feledésbe és örökké figyelmeztető jel kell hogy maradjon, milyen tragédiákhoz vezethet a gyűlölet, a türelmetlenség és az olyan ideológia, mint a fasizmus”. Egeresi Sándor a közleményében a mának szóló üzenetként fogalmazta meg, hogy éppen ezért a Vajdaságban „az életet a másik ember, a másmilyen ember megbecsülésére, tiszteletben tartására, a nemzeti és a vallási toleranciára, a polgári értékekre kell alapozni” és nem szabad megengedni a „nemzeti és a vallási türelmetlenséget és gyűlöletet”. „Vajdaság jövője és fennmaradása érdekében, minden olyan bűncselekményt fel kell tárni, amelyeket a második világháborúban és annak végén követtek el, kutatásokra és történelmi tényekre alapozva kell feltárni ezeket és nem szabad elpolitizálni vagy manipulálni azokak” – hangsúlyozta közleményében Egeresi Sándor.
Az újvidéki razziáról – az újvidéki megemlékezésről szóló beszámolójában – a Beta belgrádi hírügynökség azt állította, hogy „a magyar fasiszta megszálló katonaság tagjai 1942. január 20-ika és 23-ika között bestiálisan lemészároltak és a Duna jege alá vetettek több mint 1300 újvidékit. Egyes adatok szerint azonban több mint 4000 ártatlan ember esett áldozatul, többségében szerbek és zsidók” – írta a szerb hírügynökség.
Az újvidéki Antifasiszta Akció nevű szervezet szombaton emlékezett meg a razzia 70. évfordulójáról, és a Duna-parton lévő szoborcsoportnál megjelentek az áldozatok hozzátartozói is, akik elhelyezték a kegyelet virágait az emlékmű talapzatánál.