Orbán: Csak az igazi teljesítmény számít

Orbán Viktor és Réthelyi Miklós elismeréseket adott át a nemzetközi tanulmányi versenyen eredményt elért diákolimpikonoknak csütörtökön a parlament kupolatermében. Az eseményen a kormányfő beszédében kiemelte, hogy azért fontos a mai nap, mert Magyarország nagy változásokon és teljes megújuláson megy keresztül, hogy a XXI. században erős ország lehessen. A nemzeti erőforrás miniszter köszöntőjében Kölcsey Ferencet idézve rámutatott: a magányosan szerzett ismereteket közkinccsé kell tenni.

Orbán Viktor a díjátadó ünnepségen köszönetét fejezte ki az eredményeket elérő diákolimpikonoknak és felkészítő tanáraiknak. Mint mondta, ritkán fordul elő, hogy ilyen fiatal emberek teljesítményét ünnepeljük, azonban azért fontos a mai nap, mert Magyarország nagy változásokon és teljes megújuláson megy keresztül, hogy a XXI. században erős ország lehessen. Ki kell javítani a múlt hibáit, és összetett rendszereket kell átalakítani, annak az egyszerű gondolatnak a jegyében, hogy csak az igazi teljesítmény számít – fűzte hozzá.
A megújult Magyarországon nem az összeköttetések és az ügyeskedés lesz a teljesítmények fokmérője, hanem az emberi munka, a szorgalom és a tudás – emelte ki.

 

 

 

A miniszterelnök elmondta azt is, hogy az olimpikonoktól senki sem azt kérdezte, hogy honnan jöttek, hanem azt, hogy mit tudnak. Eredményeiket nem lefüggönyözött szobák háttéralkuinak köszönhetően érték el, hanem munkájukkal, szorgalmukkal, és kitartásukkal – jelentette ki.

Ezzel összefüggésben Orbán Viktor aláhúzta, hogy a mai díjkiosztóval is meg szeretnénk mutatni ország-világnak, hogy teljesítményt várunk el mindenkitől. Méltányos versenyfeltételeket várunk a bankoktól és befektetőktől, az emberektől pedig azt, hogy ne segélyekre, hanem munkára építsék életstratégiáikat – szögezte le.

 

 

 

 

A rendszerváltoztatás időszakát felidézve Orbán Viktor kiemelte: akkor abban bíztak, hogy hamarosan eljön az a világ Magyarországon, amikor már nem az ismerősök és a kapcsolatok határozzák meg sorsunkat, azonban – mint mondta – az elmúlt húsz év rácáfolt várakozásaikra, és a „régi világ” behálózott mindent; ott volt a médiában és az egyetemi katedrákon.

„Ez az, ami behálózta és gúzsba kötötte a munka- és vállalkozókedvet, és mindazokat, akik igazi teljesítménnyel akartak boldogulni” – fogalmazott a kormányfő. 2010-ben azonban a magyarok úgy döntöttek – nagy összefogást létrehozva -, hogy megszabadulnak ettől az átoktól, és megújítják az országot – mondta a miniszterelnök.
 

 

 

Orbán Viktor szavai szerint soha nem ment könnyen az, hogy a régen megkövesedett viszonyok helyébe újakat állítsunk. Most sincs ez másképp –  tette hozzá. Ezzel összefüggésben a kormányfő megjegyezte, hogy a régi struktúrák újakkal való felváltását tovább nehezíti az unió válsága.

Mindezek ellenére a kormányfő annak a reményének adott hangot, hogy a mostani fiatalok már egy olyan országban kezdhetik pályájukat, ahol a teljesítmény alapján mérik az embereket.. „Magyarország alapjaiban újul meg, és olyan hellyé válik, ahol a tehetséges és szorgalmas emberek viszik valamire” – fogalmazott.

Minden okunk megvan azt gondolni, hogy önök már sokkal több kedvet és ösztönzést éreznek majd az itthon maradásra – mondta, utalva arra, hogy az elmúlt években rengeteg tehetséges magyar fiatal hagyta el az országot. „Nehezebb lenne ma annál nemesebb célt megfogalmazni, mint a tehetséges fiatalok megtartását” – zárta beszédét Orbán Viktor.

 

 

 

„Ki szüntelenül előre nem törekszik, az lemarad”

Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője beszédében Kölcsey Ferenc Parainesis című művéből idézve azt mondta, hogy már a XIX. század első harmadában is felvetődött a kérdés, hogy a tanulás vajon csak az ifjúsághoz köthető, avagy élethosszig tart.

Szintén a Kölcsey Kálmánhoz írt intelmeket idézve kiemelte, hogy „ki szüntelenül előre nem törekszik, az lemarad”. A nemzeti erőforrás miniszter végül jó kívánságait tolmácsolta a diákolimpikonoknak, hangsúlyozva, hogy „vigyék magukkal az intelmeket és a buzdítást”.