Moszkva óvja az Európai Uniót az iráni olajembargótól

 Óvja az iráni olajembargótól az Európai Unió tagállamait az orosz biztonsági tanács titkára, aki szerint az Egyesült Államok minden eszközzel arra törekszik, hogy leváltsa az iráni rezsimet – Nyikolaj Patrusevvel a Kommerszant című napilap közölt interjút .

„Ha az Európai Unió csatlakozik az amerikaiakhoz és embargót vezet be az iráni kőolajvásárlásra, a végletekig feszíti a szankciókat Teheránnal szemben, és ezt elsősorban az európaiak szenvedik meg, nem az Egyesült Államok, amelynek van elegendő olaja” – jelentette ki Patrusev.
Az orosz biztonsági tanács titkára hozzátette: Moszkva nem érdekelt abban, hogy az Európai Unió gazdasági helyzete rosszabbodjon, mivel az fontos kereskedelmi-gazdasági és politikai partnere. Az euró a második legfontosabb állami tartalékvaluta Oroszországban.
Patrusev arra a hírre reagált, miszerint Brüsszel is csatlakozna az Irán elleni olajembargóhoz. A kérdést január 23-án vitatja meg az uniós külügyminiszteri értekezlet.
Az orosz államfő vezette biztonsági testület vezetője azt állítja, hogy az Egyesült Államok le akarja váltani az iráni rezsimet, ezért reális a háborús konfliktus veszélye. Szerinte Washington Izraelt taszítja bele a konfliktusba. Ellenségből lojális partnerré szeretné változtatni Teheránt és ezért bármilyen eszközzel meg akarja változtatni a hatalom lévő rendszert. Figyelmeztetett: egy amerikai katonai akció esetén Irán képes lezárni az olajszállítások szempontjából stratégiai jelentőségű Hormuzi-szorost.
Patrusev szerint nincsenek bizonyítékok arra, hogy Irán atomfegyvert fejleszt. „Ennek ellenére az Egyesült Államok védelmi miniszterét ez nem zavarta abban, hogy határozottan kijelentse, mindenképpen csapást mérnek Iránra” – fogalmazott az orosz biztonsági tanács titkára.
Szíriával kapcsolatosan kifejtette, a nyugati országok Damaszkuszra gyakorolt nyomása azzal függ össze, hogy az arab állam nem kíván felhagyni az Iránnal való együttműködésével. „Vannak értesülések arról, hogy a NATO tagállamok és néhány ország a Perzsa-öbölben a líbiai forgatókönyv alapján akarja a jelenlegi közvetett beavatkozást közvetlen katonai beavatkozássá változtatni” – fejtette ki Patrusev.
Véleménye szerint ezúttal nem Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország, hanem a nemrég még Iránnal baráti kapcsolatokat ápoló Törökország képviselné az alapvető erőt; Ankara amely nagy ambíciókkal rendelkezik Teheránnal versengve. Feltételezi, hogy Washington és Ankara már most a repülési tilalmi zónán dolgoznak, ahol a szíriai felkelők fegyveres csapatai egységekbe tömörülhetnének.
Az orosz biztonsági tanács titkára az interjúban kitér az orosz-amerikai kapcsolatokra is. Úgy vélte, Barack Obama amerikai elnöknek nem rosszak az esélyei arra, hogy megőrizze posztját. Ha Vlagyimir Putyin kerül az orosz államfői székbe, Barack Obama pedig marad az Egyesült Államok elnöke, akkor az orosz-amerikai viszony és egészében véve a világpolitikai helyzet megerősödhet – hangsúlyozta az interjúban Nyikolaj Patrusev.