Semjén : A honosítás sikertörténet

A honosítás sikertörténet, és európai mércével mérve is példátlanul sikeres – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Wetzel Tamás miniszterei biztossal közös sajtótájékoztatóján csütörtökön.

A romániai tapasztalatok tükrében, illetve a nemzetközi szakértői vélemények alapján, úgy tűnt, hogy ebben a parlamenti ciklusban maximum 300 ezer honosítási kérelmet lehet befogadni – jelentette ki Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes hozzátette: „mi azt vállaltuk, hogy félmillió ember kap magyar állampolgárságot, és örömmel jelentem önöknek, hogy tudjuk tartani az ütemet, sőt a várakozásokon felül teljesítünk”. 2011-ben pontosan 202 148 honosítási kérelem érkezett, és több mint százezren már le is tették az állampolgársági esküt – szögezte le.

Semjén kiemelte, hogy a három hónapos határidőt minden esetben tartani tudták. Mint mondta, minden honosítást megelőz egy közbiztonsági, egy nemzetbiztonsági, valamint egy terrorelhárítási ellenőrzés. Felhívta a figyelmet arra, hogy sok esetben alapos vizsgálatra van szükség, mert számos határon túli magyart éppen a magyarságuk miatt hurcoltak meg úgy, hogy „köztörvényes ügynek álcázták a politikai retorziót”.

A miniszterelnök helyettes beszámolt arról is, hogy 95 322 esetben névmódosítás is történt a honosítási eljárások során. Külön hangsúlyt helyeztünk arra, hogy amennyiben az illető kéri, akkor magyar nyelvű személynévvel, helységnévvel történjen a honosítás, a magyar helyesírás szabályai szerint – emelte ki. Azt gondolom, hogy a honosítás sikertörténet, és európai mércével mérve is példátlanul sikeres – jelentette ki.

A miniszterelnök-helyettes szólt arról is, hogy célul tűzték ki, hogy megoldják az oktatási-nevelési támogatások problémáját. Emlékeztetett arra, hogy a Gyurcsány-kormány idején végrehajtott változtatás eredményeképpen nem a gyerekek, illetve a családok kapták meg a nekik járó összeget, hanem egy alapítványhoz került a pénzt, amit később az iskolára fordítottak. Mi úgy gondoljuk, hogy egy magyar iskolába járó gyerek után a szüleik kapják meg az oktatási-nevelési támogatást –jelentette ki. Hozzáfűzte: mind a 250 ezer határon túli magyar gyerekhez eljutott a pénz, és az óvodába járókra is kiterjesztették a támogatást.

Szólt arról is, hogy egy OTP-vel kötött megállapodás eredményeképpen a bank ingyen utalja a családok számára a pénzt egy bankkártyára. Az összeget ingyenesen fel lehet venni a kártyáról – húzta alá Semjén Zsolt.

Közigazgatási sikertörténet

Hatalmas fejlesztéseken vagyunk túl, ezek személyügyi, informatikai, infrastrukturális jellegűek voltak, de a kommunikáció is fontos volt, hogy eljuttassuk mindenkihez azt az információt, miként lehet megszerezni a lehető legegyszerűbb módon a magyar állampolgárságot – emelte ki Wetzel Tamás miniszteri biztos, aki az egyszerűsített honosítási eljárást közigazgatási sikertörténetnek nevezte.

Ismertette: 2010-ben körülbelül 5000 állampolgársági kérelmet nyújtottak be, míg a tavalyi évben 200 ezret. A miniszteri biztos hangsúlyozta, hatalmas nyomás nehezedett a kérelmeket feldolgozó hivatalokra, amelyek empatikusan és „profi módon” végezték feladatukat. Wetzel Tamás kifejtette, az iratok feldolgozásában számos intézmény működött közre, többek között anyakönyvi hivatalok, külügyminisztériumok, bevándorlási és állampolgársági hivatalok, nemzetbiztonsági szolgálatok, rendőrségek, nyilvántartó hivatalok, kormányhivatalok, illetve a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Köztársasági Elnöki Hivatal, illetve a Terrorelhárító Központ.

A miniszteri biztos aláhúzta, egy komplett szervezeti rendszert sikerült fennakadás nélkül koordinálniuk, ezt az eredmények is mutatják. Eddig több mint 100 ezer új állampolgárral gyarapodhattunk, ami hatalmas szám – mutatott rá Wetzel Tamás.

Úgy folytatta, idén már négyezren nyújtották be az állampolgársági kérelmet, és látható a külképviseletek visszajelzései alapján, hogy továbbra is nagyon sokan szeretnék megszerezni a magyar állampolgárságot.

Wetzel Tamás elmondta, világszerte 77 külképviseleten nyújtottak be egyszerűsített honosítási kérelmet, Magyarországon összesen 1325 polgármesteri hivatalban igényelték a magyar állampolgárságot.