Az Arab Liga közvetítésével kidolgozott béketerv szerint Szíriában

 
A szíriai hatóságok 552 politikai foglyot engedtek szabadon csütörtökön – jelentette a szíriai állami televízió.
Az Arab Liga közvetítésével kidolgozott béketerv szerint a damaszkuszi kormányzatnak meg kell szüntetnie a Bassár el-Aszad rendszere ellen fellépőkkel szembeni erőszakot, s szabadon kell engednie a politikai foglyokat. Ennek megfelelően kedden 3500 embert már szabadon bocsátottak, de ellenzéki aktivisták szerint az újabb csoport csütörtöki kiszabadulása után is még legalább 25 ezer ember van börtönben, mert részt vett rendszerellenes megmozduláson.

Az Arab Liga béketerve mindeddig nem volt képes gátat szabni Szíriában az erőszaknak – ellenzéki aktivisták szerint a damaszkuszi rezsim több száz embert öletett meg azóta is, hogy a szervezet megfigyelői elkezdték tevékenységüket. Csak csütörtökön tizenkettővel nőtt a halálos áldozatok száma – kilencen közülük az ország középső részén lévő Homsz tartományban, a leghevesebb kormányellenes megmozdulások helyszínén haltak meg.

Az ellenzékiek szerint a kormány átgondoltan félrevezeti az Arab Liga megfigyelőit. Utcaneveket cserél le, hogy nehezítse a tájékozódásukat és a rezsim támogatóit küldi ellenzéki körzetekbe, hogy ott a kormány támogatásáról nyilatkozzanak a megfigyelőknek. A múlt héten, Homsz egyik elővárosába például buszokkal szállították a rendszer híveit nem sokkal a megfigyelők érkezése előtt.

Az Arab Liga egyelőre nem nyilatkozott az állítólagos csalásokról, de Dzsihad Makdisszi, a szíriai külügyminisztérium szóvivője tagadta őket. Jelenleg száz megfigyelő tartózkodik Szíriában egy szudáni tábornok parancsnoksága alatt, s még ugyanennyinek az érkezését várják.

MTI / hvg.hu