Elnapolták Mubarak tárgyalását

 

Folytatták hétfőn Kairóban Hoszni Mubarak volt elnök perének múlt héten elnapolt tárgyalását, de rövid tanácskozás után újabb egy nappal elhalasztották az ülést. Mubarakot bűnrészességgel vádolják több mint 800 tüntető halálában, akiket a tavaly kirobbant felkelés idején öltek meg. A megrendült egészségű, 83 éves exelnököt ismét helikopterrel vitték a bíróságra abból a kairói katonai kórházból, ahol előzetes letartóztatásban tartják. 

Alig másfél órával a tárgyalás kezdete után a bírák visszavonultak tanácskozni, miután Musztafa Szulejmán, a főügyész első helyettese közölte: az állami televízió szakértői szerint nem lehet teljesen helyreállítani a zavargások idején készült élő közvetítések anyagát. Tanácskozásuk után az elnöklő bíró, Ahmed Rifaat közölte, hogy a tárgyalást kedden folytatják.

Mubarakkal együtt áll a bíróság előtt két fia, Alaa és az egykor az elnök utódjaként emlegetett Gamal, valamint Habíb el-Adli volt belügyminiszter és a rendőrség hat magas rangú parancsnoka. A hétfői tárgyaláson Adli ügyvédjei a hadsereg vezérkari főnökének tanúkénti kihallgatását, valamint a vádlottak szabad lábra helyezését kérték, követelték továbbá, hogy megkaphassák a megtorlások összes halálos és sebesült áldozatának névsorát.

A bíróság épülete előtt közben a megölt áldozatok hozzátartozói tüntettek, az exelnök kivégzését követelve.

Előzőleg a hétfői egyiptomi sajtó azt találgatta, hogy az a felmentő ítélet, amely a múlt csütörtökön született öt, tüntetők megölésével vádolt rendőr ügyében, előjátéka lehetett a tavaly megbuktatott államfő elleni vádak ejtésének. A csütörtöki ítélet felháborította az áldozatok családjait, emberi jogi aktivisták pedig arra panaszkodtak, hogy a hasonló ügyek sorra elhalnak más egyiptomi városokban is.

A korrupcióval is vádolt Mubarak és társainak pere augusztus 3-án kezdődött, de a tárgyalást azóta eljárási kifogások hátráltatják, köztük az elnöklő bíró ellen emelt elfogultsági indítvány, amelyről három hónap alatt tudott csak dönteni egy külön bíróság. Megfigyelők szerint a Mubarak bukása óta kormányzó katonai tanács vonakodik elítélni az egykori „bajtársakat”.