Módosítják a holokauszt túlélőinek szánt támogatás kifizetéséről szóló megállapodást

 Módosítják a felek a kormány és a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) közt még 2007-ben megkötött támogatási szerződést, így a holokauszt Magyarországon élő túlélőinek juttatandó támogatás január első felében átutalásra kerülhet a Mazsök bankszámlájára – közölte a Mazsök és Gál András Levente kormánybiztos közös közleményben az MTI-vel pénteken.

A tájékoztatás szerint a felek pénteken a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) képviselőivel együtt egyeztettek a holokauszt túlélőinek juttatandó támogatás kifizetéséről.
A kormány és a Mazsök közt 2007-ben megkötött támogatási szerződés szerinti elszámolást a Mazsök-nek eddig nem sikerült maradéktalanul teljesítenie, mert az általa igénybe vett külföldi közreműködő szervezet, a Claims Conference több ponton nem tudott megfelelni a szerződés elszámolással kapcsolatos előírásainak.
Zoltai Gusztáv, a Mazsök régi kuratóriumának társelnöke, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója, valamint Szabó György, az újonnan kinevezett kuratórium elnöke is egyetértettek abban, hogy elkerülhetetlen a támogatási szerződés alapvető módosítása.
Ennek megfelelően a támogatási szerződést a felek közös megegyezéssel módosítják annak érdekében, hogy a Mazsök elszámolási kötelezettsége egyszerűsödjön – tartalmazza a közlemény.

BreuerPress-info