Cégbírósági és céginformációs rendszerek

Lezárult a „Cégbírósági és céginformációs rendszerek továbbfejlesztése és korszerűsítése” projekt

 Sajtónyilvános zárórendezvénnyel fejeződött be a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának EKOP-1.1.1-07-2009-0001 jelű, „Cégbírósági és céginformációs rendszerek továbbfejlesztése és korszerűsítése” tárgyú kiemelt projektje.

Az eseményen beszédet mondott Fekete Gábor, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) e-közigazgatásért felelős helyettes államtitkára és dr. Matheidesz Ilona, az OIT hivatalának vezetője.

 

A KIM jogelődje, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala 2007-ben közösen kezdte meg egy olyan projektjavaslat kidolgozását, amelynek célja a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolási eljárásról szóló cégtörvényben (2006. évi V.) szabályozott cégeljárást érintően az elektronikus ügyviteli fejlesztés megvalósítása, bevezetése. A fejlesztéseket a kormány támogatásáról biztosította, és azt a kiemelt projektek közé emelte. 2009 márciusában a Közigazgatási Reform Programok Irányító Hatósága a részletesen kidolgozott projektet alkalmasnak találta arra, hogy 800 millió 379 ezer Ft összegben támogassa. Az összegből közel 578,9 millió forint az IRM-et (ma KIM), 221,4 millió forint az OIT Hivatalát és a bíróságokat illeti.

A szakmai munka három alprojektben folyt, az első kettőben minisztériumi, a harmadikban pedig OITH-s vezetés mellett zajlottak a fejlesztések. A projekt megvalósulása közvetlenül segíti a cégbíróságokat, az ítélőtáblákat, valamint a KIM Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálatát. Ezáltal a szolgáltatásokat igénybe vevő európai uniós és hazai vállalkozók, a vállalkozást alapító vagy azokról információt igénylő cégek és magánszemélyek tevékenysége is könnyebbé válik.

Az Országos Cégnyilvántartási és Céginformációs Rendszer (OCCR) továbbfejlesztése és korszerűsítése alprojekt során – amely 2011. október 31-én lezárult – megerősítették a cégbíróságok informatikai hátterét, hardver, alalapszoftverek és felhasználói szoftverek szintjén. Ma a cégbíróságok már az új feltételek mentén működtetett és üzemeltett eszközök segítségével dolgozhatnak. A korszerűsítések eredményeképpen a cégbíróságok informatikai rendszere üzembiztosabbá vált, az adatvagyon megőrzésének kérdései rendeződtek, a cégbíróságok munkájukban a korábbi évekhez képest nagyobb informatikai támogatást és segítséget kaptak, az eljárások pedig gyorsabbá váltak.