A világ titkosszolgálatai „átaludták” Kim Dzsong Il halálát?

Az orosz hírszerzés vezetője nem aggódik amiatt, hogy kiéleződne a konfliktus a Koreai-félszigeten.

 
 
Mihail Fradkov orosz kémfőnök szerint a világ felderítései „elaludták” az észak-koreai vezető halálát, s ő is csak a sajtóból értesült Kim Dzsong Il múlt hét végi elhunytáról. Ennek ellenére nem tart attól, hogy kiéleződne a helyzet a Koreai-félszigeten azzal, hogy az ország vezetését Kim Dzsong Un, az észak-koreai diktátor legkisebb fia veszi át.

Az orosz felderítés első embere az állami tévé Vesztyi című hírműsorának vasárnap nyilatkozva azt hangoztatta, hogy orosz részről jelenleg nem aggódnak a koreai helyzet miatt, habár határprovokációk lehetősége fennáll, de ezek nem jelentenek komoly fenyegetést. „Ezek az egész régiót a mélybe taszítanák, ezért alighanem erre nem kerítenek sort, s a legfontosabb megítélésem szerint, hogy a koreai vezetés ma nem érdekelt ebben” – mondta.

Fradkov úgy vélekedett, hogy ha Kim Dzsong Unnak tapasztalatlansága folytán az első időkben nehéz feladat lesz számára az ország vezetése, lesz aki segít neki. „Az országban vannak tapasztalt vezetők, akik megtalálják a konszenzust Észak-Korea politikai vezetői, hatalmi struktúrái között” – mondta. Mihail Fradkov értékelése szerint az orosz-észak-koreai kapcsolatok politikai és diplomáciai szinten is egyáltalában nem rosszak, s vonatkozik ez a titkosszolgálatok együttműködésére is, amely kiterjed „az információcserére a térség stabilitásának megőrzésben érdekelt országokkal”.