A határ a csillagos ég – Izraelben a lányoknak is

Az, hogy Izraelben a lányok is teljesítenek kötelező katonai szolgálatot, meglehetősen közismert. Ám az, hogy egyre több sikeres harci pilóta is a tizenéveiket éppen, hogy elhagyott lányok közül kerül ki, már kevésbé.

Pedig ez az igazság.
A jövő héten befejeződő harci pilótakurzus kadétjai között öt lány lesz. Velük 27-re emelkedik a légierő női pilótáinak az állománya.
Egyikükben e sorok írója kollégáját tisztelheti: „N” katonai szolgálatát a Légierő folyóiratának az újságírójaként kezdte. Ő azonban másra vágyott. Elérte.
(Mindkét nemű pilótáknak csak utóneve kezdőbetűjét tehetik közzé, fényképezésnél az arcot szigorúan kitakarják.)
Ezek a lányok már elődök által kitaposott úton jutottak célhoz. Egy katonalány 1994-ben a bíróságon követelte, hogy bejuthasson a harci pilóta-tanfolyamra. Nyert, de nem tudta befejezni a legkiválóbb fizikumú fiúkat is alaposan próbára tevő, testileg-lelkileg maximumot követelő kiképzést. Más lányok azonban az ő civil kurázsija révén valósíthatták meg álmaikat: az első már 1998-ban.
A képzés utáni vizsgákat sikerrel elvégzett fiatalok „szárnyakat kapnak”, ami nem csak a gépmadarat jelenti, hanem a tiszti egyenruhára tűzhető szárnyas Légierő-jelzést is.
A mostani „eresztés” legidősebbje 26 éves. ◙
Forrás: a Jiszráél Hájom napilap