Schreiber Sándorról a Józsefvárosban utcát nevezhetnek el

Scheiber Sándor néhai főrabbiról nevezné el a Bérkocsis utca egy rövid szakaszát Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere.

 
Átnevezné a Bérkocsis utca József körút és Gutenberg tér közötti szakaszát Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármestere. A városvezető Scheiber Sándor  (Budapest, 1913. július 9.-Budapest, 1985. március 3.) néhai főrabbiról nevezné el a közterületet, ahol az 1877-ben alapított Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem, a világ legöregebb Rabbiképző Intézete is található.

Mivel a Bérkocsis utca védettség alatt áll, ezért az új elnevezéshez szükséges a védettség megszüntetése is a nevezett szakaszon.

A józsefvárosi képviselő-testület december 20-án kedden elfogadta a polgármester előterjesztését,  nemmel csak a jobbikor képviselő szavazott, aki úgy fogalmazott  – Scheiberről a saját országában, míg Magyarországon magyarokról kellene elnevezni közterületet.

A javaslat így a Fővárosi Közgyűlés elé kerül, a testületnek kell döntenie arról, hogy engedélyezi-e az átnevezést. Amennyiben a jóváhagyás megtörténik a hivatalos átnevezési ceremóniára a néhai főrabbi halálának évfordulóján 2012 tavaszán kerülhet sor.

Scheiber Sándor a Zsidó Egyetem egyik legjelentősebb korábbi igazgatója volt. Scheiber 1913-ban született. Ősei apai és anyai ágon is rabbik voltak, őt 1938-ban avatták azzá. Sikerült átvészelnie a második világháborút, azt követően pedig a Rabbiképző Intézet (Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem) újjáépítésének és újraindításának vezéregyénisége volt.

Az intézményt 1950-től 1983-ban bekövetkezett haláláig igazgatta. Posztjáról semmilyen külföldi állásajánlatért cserébe nem mondott le.