Nincsenek különütas megoldások: a válság kezelésére csak az európai összefogás a megoldás

„A gazdasági válság és a nemzeti szintű államcsőd csak európai összefogással oldható meg, nincsenek különutas megoldások. Európa tagországainak együttes és egységes fellépést kell mutatniuk december hátralévő napjaiban.” fogalmazta meg évértékelőjén dr. Gurmai Zita EP képviselő.

Az EP képviselőnő – az európai baloldal vezető politikusnőjeként – a Pallas Páholyban megrendezett eseményen számolt be a december elején megrendezett Progresszív Konvencióról. A Progresszív Konvención, mely az európai szocialista pártok nagyszabású fóruma, közel kétezer kutató, civil szakember és politikus vett részt. A Konvenció megrendezésére Brüsszelben került sor, az előadások és műhelybeszélgetések legfontosabb témái között szerepeltek a gazdasági válság kezelésének, a pályakezdő fiatalok munkanélküliségének kérdései, továbbá az európai nyugdíjrendszer jövője, a demokrácia általános helyzete, és számos, napjainkban kiemelkedő jelentőségű témakör. Az egész Európára kiterjedő, nyitott ötletbörze fontos szerepet játszik az Európai Szocialista Párt (ESZP) jövő évi kongresszusán elfogadásra kerülő programjának kidolgozásában.

 

Mind Európában, mind Magyarországon igaz, hogy a nőkhöz hasonlóan, a munkaerőpiacon a fiataloknak is halmozottan hátrányos helyzettel kell szembesülniük. Az ESZP az egyetlen olyan európai szintű politikai párt, amely politikai programjában mindkét társadalmi csoport problémáira valós válaszokat kínál.

 

Újságírói kérdésre válaszolva dr. Gurmai Zita elmondta, hogy Magyarország nemzetközi megítélése ellentmondásos. A szakmailag sikeres EU elnökséget folyamatosan hibás kormányzati politikai döntések követik. A magyar kormány részéről kettős kommunikáció zajlik, melynek eredményeként az Európai Unió pénzügyi biztosa az előkészítő tárgyalások befejezését megelőzően, hazarendelte tárgyaló delegációját.

 

„Az Európai Uniónak teljes jogú tagjai vagyunk, 2011 első félévében Magyarország töltötte be az EU elnökségét. A jelenlegi kormányzat lerombolja azt a politikai tőkét, amely a 2004-es csatlakozást követően a Magyar Köztársaságról kialakult. Ez súlyos politikai hiba.” – zárta beszámolóját Gurmai Zita EP képviselő.