A szíriai hatóságok folytatták a brutális leszámolást a felkelőkkel

Asszad kitart: letartóztatások és több tucatnyi halott Szíriában

A szíriai hatóságok folytatták a brutális leszámolást a felkelőkkel – ellenzéki aktivisták szerint kedden legalább 38 ember életét vesztette. Szerdán pedig egy személygépkocsira nyitottak tüzet a hatóságok, megölve mind az öt utast. Damaszkusz ezzel párhuzamosan azzal vádolt meg egy bloggert, hogy vallási ellentéteket igyekszik szítani – a gumiparagrafus 15 évre börtönbe vetheti a 31 éves emberi jogi aktivistát.
 
Razan Ghazzawi egyike annak a számtalan újságírónak, aktivistának és bloggernek, akiket a Basár el-Asszad elleni tüntetések kezdete óta letartóztattak a hatóságok. Az ország kilenc hónapja forrong, az ENSZ pedig úgy becsüli, hogy a hatóságok brutális fellépése eredményeként már legalább 5 ezer civil életét vesztette, és több ezer ember börtönben sínylődik.

A 31 esztendős Ghazzawi a szíriai hatóságok visszaéléseit dokumentálta az emberi jogok területén és december 4-én egy jordániai, sajtószabadsággal kapcsolatos konferenciára tartott, amikor a hatóságok a repülőtéren letartóztatták – értesült a brit Guardian. A lap szerint a bloggert a hatóságok hétfőn azzal vádolták meg, hogy vallási ellentéteket igyekszik szítani az országban, és hamis információkkal igyekszik aláásni a rendszert. Jogvédő aktivisták szerint ez utóbbi gumiparagrafust gyakran vetik be a rezsimet kritizálókkal szemben. A büntetési tétel azonban viszonylag szigorú: amennyiben a bíróság ezen vádpontok alapján elmarasztalja az aktivistát, akár 15 éves börtönbüntetést is kaphat.

A Média és Szólásszabadság Szíriai Központ – amelynek Ghazzawi is a munkatársa volt – közölte, hogy a blogger tagadja az ellene felhozott vádakat. „Követeljük, hogy azonnal és feltétel nélkül helyezzék szabadlábra Ghazzawit, zárják le az eljárást és ejtsék a vele szemben felhozott teljesen alaptalan vádakat” – írta az intézet közleményében.

A nemzetközi nyomás ellenére Asszad elnök továbbra is kezében tartja a hatalmat és sikeresen használja a rendőrségi és katonai erőket, hogy leverje a kormányellenes tüntetéseket. Kedden a hatóságok egy temetési szertartásra nyitottak tüzet – az idlibi incidensben két ember azonnal életét vesztette, így 24 óra leforgása alatt 28 főre emelkedett az áldozatok száma. Szerdán pedig egy autóra nyitottak tüzet a szíriai katonák a Hama tartománybeli Hattáb település közelében, Damaszkusztól északra, megölve a járműben ülő mind az öt civil személyt – közölte a Helyi Koordinációs Bizottságok nevű jogvédő hálózat és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). A kormányellenes tiltakozó mozgalom bölcsőjének tekintett déli Deraa tartományban, al-Ludzsát faluban három katonaszökevény megsebesült a kormányerőkkel összecsapva. Az OSDH szerint „erős fegyvertűz volt hallható (a szintén Deraa tartománybeli) Hirak városában, amely ellen reggel támadást intéztek a szíriai fegyveres erők harckocsik és csapatszállító járművek támogatásával”. A fővárostól, Damaszkusztól mindössze húsz kilométerre lévő Dumában szintén heves lövöldözés hallatszott szerdán kora reggel az állambiztonsági hivatal épülete közelében, és hajnal óta el vannak vágva a telefonvonalak – közölte az OSDH.

Az idilibi incidens, illetve a török határ mentén fellángoló erőszak azonban figyelmeztető jelzés lehet Damaszkusz számára: a felkelés immár nem csak a „hagyományos” ellenzéki fellegvárnak számító Hama és Homsz városára összpontosul, hanem egyre inkább átfogó lázadásba kezdenek fordulni az események. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, szíriai katonaszökevények és a civilekre tüzelni nem hajlandó katonák megalakították Törökországban a Szíriai Nemzeti Hadsereget (SZNH) – ez a csoport pedig egyre szervezettebb támadásokat képes végrehajtani az Asszad-hű erők ellen. Ez egyrészt reményt ad a tüntetőknek, másrészt pedig nehezíti is a helyzetüket, akik eddig igyekeztek békés színben feltüntetni az akcióikat. (Az SZNH tagok az ellenzékiek által uralt falvakban és városokban keresnek menedéket, ez azonban ürügyet szolgáltat Damaszkusznak arra, hogy még komolyabb katonai erővel támadjon rá ezekre a helységekre.)

A kormányellenes támadások másik hátulütője az, hogy lényegében legitimálja a korábban megalapozatlannak tartott damaszkuszi narratívát, miszerint a szíriai hadsereg csupán „fegyveres bandákkal” és „terroristákkal” szemben harcol, és nem civileket, valamint reformer aktivistákat gyilkol.

Az erőszak fokozódásával az Egyesült Államok, az unió, az Arab Liga szankciókkal büntette Szíriát, és Washington, valamint nyugati szövetségesei az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) is kimondaná az Asszad-rezsim felelősségét. Oroszország és Kína azonban megvétózta a BT határozattervezetet, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig úgy vélekedett, hogy a nyugat „erkölcstelen” álláspontra helyezkedett, mert figyelmen kívül hagyja a szíriai ellenzék erőszakos tevékenységét.

atv.hu / The Guardian / MTI/BreuerPress.com