Az MSZP szétosztaná az Új Színház többlettámogatását

– Fideszes képviselők a többi között a Magyar Írószövetség és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark támogatásának növelését javasolják költségvetési kapcsolódó módosító indítványaikban. Az MSZP szétosztaná az Új Színház többlettámogatását és minden pénzétől megfosztaná a Terrorelhárítási Központot (TEK), a Jobbik kétmilliárd forintot fordítana történelemi témájú filmek gyártására, az LMP pedig repülőjegyadóból és útdíjból fedezné a zöldségek és gyümölcsök áfájának csökkentését. Abortuszra a KDNP mellett a Jobbik sem adna pénzt.

A fideszes Rogán Antal százmillió forint elkülönítését javasolja az Audi győri nagyberuházásához kapcsolódó útfejlesztésre. Két párttársa, Székyné Sztérmi Melinda és Becsó Zsolt pedig a 21-es főút fejlesztésének előkészítésére szánna egymilliárdot.
L. Simon László harmincmillió forinttal emelné a Magyar Írószövetség támogatását, amelynek korábban főtitkára volt, míg Rogán Antal az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark 150 millió forintos támogatását emelné 237 millióra.
Bebes István, a város polgármestere negyvenmillió forintot adna a körmendi Batthyány-kastély falkutatási munkálataira, amit a budai vári rekonstrukciókra szánt 1,4 milliárd forintból venne el. Ugyaninnen vonna el 23 milliárd forintot a szentgotthárdi barokk templom felújítására.
A kereszténydemokrata Nagy Andor az ipolytarnóci ártéri lakóingatlanok kiváltására fordítana ötvenmillió forintot különböző építésügyi feladatok terhére. Harrach Péter frakcióvezető húszmillió forinttal növelné a Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthonának támogatását.
Két KDNP-s képviselő néhány napja benyújtott indítványa elvonná és az örökbefogadások ösztönzésére, az örökbefogadói gyes összegének emelésére, továbbá gyermekvédelmi programokra költené a büdzsében terhességmegszakításra előirányzott 400 millió forintot.
Hasonló javaslata öt jobbikos képviselőnek is van, ők azonban az eredetileg – a nem a várandós nőnél vagy a magzatnál fennálló súlyos egészségügyi ok miatt elvégzett – abortuszokra szánt állami támogatást a kisiskoláknak adnák. A Jobbik ugyanakkor olyan indítványt is benyújtott, amely csak harmincmillió forinttal csökkentené ezt az előirányzatot, a kérdéses összeget a magzatvédelemmel foglalkozó Alfa Szövetségnek biztosítva.
A kereszténydemokrata Kalmár Ferenc és a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás közös előterjesztésükben a Kárpát-medencei Magvar Jogsegély Szolgálatnak juttatnának ötvenmillió forintot.
Hegedűs Lorántné (Jobbik) a PPP-programokra szánt összeget nullázná le, s a felszabaduló 22 milliárd forintot észak-magyarországi bányák megnyitására fordítaná.
Az ugyancsak jobbikos Novák Előd szerint kétmilliárd forinttal kellene támogatni, hogy a közmédia történelemi témájú fikciós műsorokat gyártson. Emellett kétszázmillió forintot adna a Magyarok Világszövetségének, amit a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványtól venne el. Feleségével, Dúró Dórával hasonlóképpen segítené költségvetési támogatással a Pongrátz Gergely 56-os Közhasznú Alapítványt, a Finnugor Világkongresszus megszervezésének rovására. Öt jobbikos politikus a Várpalotai Trianon Múzeumnak adna ötvenmilliós támogatást.
Lamperth Mónika (MSZP) 46,5 millió forinttal csökkentené az Új Színház megemelt költségvetési támogatását, helyette más fővárosi teátrumokat segítene: a Mikroszkóp Színpadot és az Örkény István Színházat további 9 millió, a Thália Színházat pedig 17 millió forinttal.
Két párttársa, Pál Béla és Horváth András Tibor kétmilliárd forintot adna a Magyar Turizmus Zrt. nemzetközi marketing tevékenységére.
Az ugyancsak szocialista Harangozó Tamás pedig elvonná a Terrorelhárítási Központ nagyjából tízmilliárd forintos támogatását, amiből egymilliárd az Alkotmányvédelmi Hivatalnak, több mint kilencmilliárd a rendőrségnek juthatna.
Az LMP több javaslata is a zöldségek és a gyümölcsök forgalmi adójának összesen nagyjából 40 milliárd forintos csökkentését célozza. Ennek érdekében használatarányos útdíjat, szemétlerakási díjat és repülőjegyadót vezetnének be.
Az ellenzéki párt képviselője, Dorosz Dávid szintén csökkentené a TEK forrásait, és a felszabaduló kilencmilliárd forintból a rendőrséget támogatná.