„Az ellenzéki pártok által benyújtott módosítókat is részletesen értékeljük”

Azt fogjuk kérni a köztársasági elnök úrtól, hogy mihamarabb, még a héten tegyen javaslatot az Országos Bírói Hivatal és a Kúria elnökének személyére – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője.

A  Fidesz-frakció kedd reggel fogja a köznevelési törvényhez benyújtott fideszes módosító indítványokat áttekinteni, és ki fogja alakítani az álláspontját – jelentette ki Lázár János. A Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott, a héten Kósa Lajos, a párt ügyvezető alelnöke lefolytatja az önkormányzati törvénnyel kapcsolatos egyeztetéseket, és a jövő héten szavaznak a módosító indítványokról.

 

 

A választási törvénnyel kapcsolatos indítványokat áttekintettük, és az ellenzéki pártok által benyújtott módosítókat is részletesen értékelni fogjuk – szögezte le. Hozzátette: az ezzel kapcsolatos döntést jövő hétfőn hozza meg a Fidesz-KDNP-frakció.

A frakcióvezető szólt arról is, hogy kedden találkozik Schmitt Pállal. Mint ismert, a köztársasági elnöknek az Országos Bírói Hivatal és a Kúria elnökének személyéről javaslatot kell tennie. Mi azt fogjuk kérni a köztársasági elnök úrtól, hogy mihamarabb, még a héten tegye meg a személyi javaslatot, így az alkotmányügyi bizottság a jövő hétfőn meghallgathatja a jelölteket, és másnap, december 13-án pedig szavazhat róluk az Országgyűlés – hangsúlyozta Lázár János. Szólt arról is, Orbán Viktor részt vesz a Fidesz keddi frakcióülésén, majd ezt követően indul Brüsszelbe.

 

 

Az Azori-szigetekre utazott közgyűlési elnökökkel kapcsolatos kérdésre úgy reagált: ellentmondásos hírek vannak arról, hogy „magyar közpénz járult-e hozzá az utazáshoz vagy sem”. Hozzáfűzte: „délután fél ötre kértem a képviselőtársaimat, hogy tiszteljenek meg azzal, hogy beszélgetünk a kialakult helyzetről, és beavatnak a részletekbe”. „Nekem frakcióvezetőként nyilván semmi közöm nincs az úthoz, ez az önkormányzati munkájukkal összefüggő út volt” – jegyezte meg, ugyanakkor hozzátette: a Fidesz-frakcióban kifejezetten igyekeznek minimalizálni a külföldi kiküldetések számát és arányát. Lázár János hangsúlyozta, a kérdést etikai jellegűnek, és nem pedig jogi ügynek tekinti.

 

 

A múlt hetet megelőző házbizottsági ülésen a Fidesz is azt támogatta, hogy vegyék figyelembe az ellenzék kérését, és bizonyos törvények esetében – eltérve a több évtizedes gyakorlattól – korlátlan időkeretet biztosítsanak azok megtárgyalására. „Ez volt az ellenzék kérése, mert úgy vélték, hogy nem lett volna biztosítva a kellő idő álláspontjuk kifejtésére” – hangsúlyozta a frakcióvezető. „Kedden is felajánlottam annak lehetőségét, hogy folytassuk időkorlát nélkül a Munka törvénykönyvének vitáját péntek délutántól vasárnap estig, azonban ezt az ellenzék elutasította” – utalt Lázár János arra a négyötödös ügyrendi szavazásra, melyet az LMP, a Jobbik és az MSZP nem szavazatai miatt volt kénytelen elutasítani a Ház.

Ezzel összefüggésben a politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy az általános vitákat az ellenzék több órás szünetek kérésével nyújtotta indokolatlanul hosszúra. A frakcióvezető felidézte a múlt hét pénteken tárgyalt választójogi törvény vitáját is, ahol ismét felajánlotta azt, hogy ne rekesszék be a törvény tárgyalását, és a vitát folytassák le szombaton és vasárnap, azonban az ellenzék erre is negatív választ adott.

 

 

A kormány továbbra is prioritásnak tekinti, hogy a több mint egymillió devizahitelesnek segítséget nyújtson. Ugyanakkor az egy örömteli dolog, hogy a bankoknak is fontos, hogy minél több embert lehessen ebből a helyzetből kimenteni – válaszolt Lázár egy a Bankszövetség és a kormány tárgyalásait érintő kérdésre, hozzátéve: „a Fidesz képviselőcsoportja továbbra is azt támogatja, hogy a következő évben minél több honfitársunk tudjon megszabadulni devizahitelétől.”

Lázár János írásbeli kérdéssel fordult Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez, melyben azt tudakolta, hogyan kívánja hasznosítani a kabinet az állami üdülőket. Az ezzel kapcsolatos kérdésre a frakcióvezető válaszában rámutatott: ésszerű vagyongazdálkodási szempontok alapján valóban nem lenne most indokolt az ingatlanok értékesítése. Azonban szavai szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben „semmi szükség nincs arra, hogy a minisztériumok középvezetői kedvezményes feltételek között üdüljenek, míg hasonlóra nincs lehetősége a magyarországi munkavállalók többségének.” Ezzel szemben a fideszes politikus a legüdvözítőbb megoldásnak azt tartaná, ha halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek nyaralhatnának kedvezményesen vagy akár térítésmentesen ezekben az állami ingatlanokban.