Az Európai Parlament újabb iráni büntetőszankciókról döntöttek.

Irán és Szíria ellen hozott büntetőintézkedéseket az unió

Jóváhagyta Horvátország európai uniós csatlakozási szerződését az Európai Parlament és újabb iráni büntetőszankciókról döntöttek.

Brüsszelben a tagállamok külügyminiszterei döntöttek arról, hogy újabb 180 iráni állami hivatalnokot és vállalatot sújtanak vízumtilalommal, illetve vagyonzárlattal. Megvizsgálják az iráni pénzügyi rendszer, illetve az energetikai szektor elleni szankciók bevezetésének lehetőségét is. Az Irán elleni lépések mellett az unió szigorítja a Szíria elleni büntetőintézkedéseket is.

Iránt már korábban is büntetőintézkedésekkel sújtotta az unió, elsősorban atomprogramja miatt, amelyet Nemzetközi Atomenergia-ügynökség jelentése katonai jellegűnek minősített. A szankciók szigorítása most jórészt a teheráni brit követség keddi lerohanása miatt került napirendre. A teheráni brit nagykövetségen már nincs senki, de hamarosan a londoni iráni követségen sem lesz. Érthetően a britek szorgalmazták legjobban a kemény uniós lépéseket.

„Remélem, megegyezünk további szankciókban” – mondta William Hague brit külügyminiszter a tanácskozásra menet. „Ezekkel erősíthetjük a gazdasági nyomást, különösen Irán pénzügyi szektorát kellene elvágnunk a külvilágtól” – tette hozzá.

Végül a külügyminiszterek abban állapodtak meg, hogy újabb 180 hivatalnokot, magánszemélyt és vállalatot vettek fel tiltólistára. Az emberek nem utazhatnak be az unióba, európai számláikat pedig a vállalatokéival együtt zárolják.

Az iráni pénzügyi intézmények nemzetközi elszigeteléséről, amiről a brit külügyminiszter beszélt, egyelőre nem sikerült határozni, viszont az ellenzék elleni véres erőszak miatt tovább szigorították a Szíria elleni szankciókat.
Megtiltották a szíriai államkötvények vásárlását, az ottani olajipar nem kaphat európai felszerelést, és mostantól szóba sem jöhet uniós és szíriai vegyesvállalatok alapítása.

Atv